Udland

EU-chef giver Japan en klimaopsang: Sæt klare mål nu

EU og Japan vil have gang i fastlåste handelsforhandlinger - og EU vil have Japan på banen for verdens klima.

Japan er for rig og forurener for meget, til at landet kan tillade sig ikke at være klar i mælet forud for det store internationale klimatopmøde i Paris til december.

Så klart lyder budskabet fra EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, på et pressemøde fredag efter et topmøde mellem EU og Japan i Tokyo.

Juncker siger, at EU allerede har præsenteret sine "ambitiøse og specifikke mål" for at nedbringe sin udledning af forurenende drivhusgasser.

- Vi ønsker at se ambitioner fra Japan. Det er verdens fjerdestørste økonomi og syvendestørste forurener.

- Japan kan ikke give det problem videre til de kommende generationer. Vi opfordrer Japan til at handle stærkt og hurtigt for at få det løst, siger Juncker.

Juncker, EU-præsident Donald Tusk og Japans premierminister, Shinzo Abe, benytter desuden fredagens topmøde i den japanske hovedstad til at forsøge at sparke nyt liv i de nu lidt over to år gamle frihandelsforhandlinger mellem de to store økonomier.

Mens Japan er utilfreds med EU's høje importtold på japanske biler, arbejder EU især for at få lempet en række af de krav, Japan stiller for at tillade europæiske produkter fri adgang til det japanske marked.

Juncker, Tusk og Abe siger i en fælles erklæring, at EU og Japan grundet deres position i verden og fælles økonomiske vægt har en fælles interesse i at vise lederskab.

- Vi har med det for øje givet vores forhandlere mandat til at få løst alle udeståender med henblik på at nå en aftale om alle de centrale emner, helst inden udgangen af 2015, siger lederne.

Danmark er et af de EU-lande, der har udtalt sig mest entusiastisk for udsigten til at kunne handle frit med Japan.

Dansk landbrug har tidligere regnet sig frem til, at effekten af mere fri handel med Japan vil være en milliard kroner årligt alene på den danske fødevareeksport. Og slagterierne regner med at kunne få 1000 flere arbejdspladser.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.