Udland

EU-chef på rejse i splittet Europa vil redde Schengen

Torsdag er Donald Tusk i Grækenland, og både torsdag og fredag er han i Tyrkiet før topmøde i Bruxelles.

Donald Tusk Foto: Free/Louisa Gouliamaki

Donald Tusk Foto: Free/Louisa Gouliamaki

EU-præsident Donald Tusk er tirsdag taget på rundrejse i det dybt splittede Europa for at finde løsninger på flygtninge- og migrationskrisen forud for flere afgørende topmøder i marts.

Han arbejder ikke mindst på at redde Schengen-samarbejdet, der er på kanten af kollaps, efter at over en million flygtninge og migranter kom til Europa sidste år, mens der allerede er kommet mindst 110.000 flere i år.

- Vi bliver nødt til at investere i Schengen, ikke i dets kollaps, sagde Tusk i sidste uge i Europaparlamentet.

Han opfordrede samtidig til fælles europæiske løsninger i stedet for, at de europæiske lande kaster sig ud i kampe mellem plan A, B og C, der modarbejder hinanden, som det sker lige nu.

Tirsdag besøger Donald Tusk den østrigske forbundskansler Werner Faymann, der har udløst et raseri blandt mange EU-partnere ved at lægge loft over antallet af asylansøgere, som Østrig vil modtage og lade rejse gennem landet.

Samtidig har Østrig overtalt flere lande langs den vestlige Balkan-rute - hovedvejen mellem Grækenland og det øvrige Europa for flygtninge og migranter - til også at stramme deres grænsekontrol.

Tusk besøger også Slovenien, Kroatien og Makedonien, inden han torsdag lander i Athen for at mødes med den græske premierminister, Alexis Tsipras.

Grækenland har reageret med voldsom vrede på den nye østrigske politik, der som en dominoeffekt har lukket den ene grænse ned gennem Europa efter den anden med det resultat, at tusinder af flygtninge bliver hobet op i Grækenland uden mulighed for at komme ud.

- Vi vil ikke gøres til Europas Libanon, sagde den græske indenrigsminister, Yannis Mouzalas, under et EU-møde i Bruxelles i torsdags.

Samtidig har Tsipras truet med at blokere for andre EU-beslutninger, hvis byrder og ansvar ikke bliver fordelt jævnt ud over Europa.

Efter mødet med Tsipras rejser EU-præsidenten torsdag videre til Tyrkiet for at mødes med premierminister Ahmet Davutoglu, inden Tusk fredag møder Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i Istanbul.

På mandag, 7. marts, holder EU og Tyrkiet topmøde i Bruxelles, hvor de skal gøre foreløbig status over deres fælles handlingsplan om at bremse menneskestrømmen ud af Tyrkiet til gengæld for milliardstøtte fra EU.

EU-landene ønsker inden topmødet at se en skarp nedgang i antallet af flygtninge og migranter, der ankommer til EU fra Tyrkiet.

Efter topmødet mellem EU og Tyrkiet holder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og EU-landenes øvrige stats- og regeringschefer mandag eftermiddag deres eget topmøde om flygtninge- og migrationskrisen.

EU-lederne mødes igen 17. og 18. marts til endnu et topmøde, som Donald Tusk tidligere har kaldt "sidste chance" for at få styr på krisen, inden der kommer bedre vejr og endnu mere fart på menneskestrømmen til Europa.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.