EU-ekspert: Danmark har udsigt til rabat

Danmark har god udsigt til EU-rabat og vil være til grin for egne penge, hvis vi ikke gør det, mener ekspert.

EU-ekspert: Danmark har udsigt til rabat

Den nye skattereform skal til dels finansieres med en rabat i EU-betalinger på en lille milliard kroner. Og de penge er der god udsigt til at få. Det vurderer EU-ekspert Peter Nedergaard, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Han mener, at vi næsten vil være til grin for egne penge, hvis vi ikke forsøger at få en rabat nu.

Muligheden opstår i forbindelse med de igangværende forhandlinger om EU's budget fra 2013 til 2020. Ved sidste forhandling for syv år siden afstod Danmark fra at søge en rabat.

- Dermed har vi været med til at finansiere rabatter, som andre lande har fået, siger Peter Nedergaard.

Det er lande, som vi normalt sammenligner os med, der har krævet og fået rabat i EU-betalingerne: Storbritannien, Tyskland, Holland, Sverige og Østrig.

For eksempel betyder det, at vi rent faktisk i 2011 betalte 734 millioner kroner til den britiske statskasse. Dermed er Storbritannien det land overhovedet, der får flest midler fra Danmark - foran Tanzania, oplyser Peter Nedergaard.

Holdningen fra dansk side har blandt andet været, at EU var andet og mere end et bogholderi. Men omvendt understreger professoren, at det i høj grad også er et spil, hvor nationale interesser er med indover.

- Danmark er et af de lande, der bidrager mest, og vi ligger i en klasse, hvor man normalt bør kunne få en rabat. Men det kræver, at det kommer op som højeste prioritet, og at det er et krav fra vores parlament, siger Peter Nedergaard.

EU-rabatter udregnes ud fra forskellen mellem, hvad man betaler ind til EU, og hvad man får igen.

- Vi betaler langt mere ind, end vi får tilbage. Det vil vi stadig gøre med en rabat, siger Peter Nedergaard.

Ifølge EU-professoren har de øvrige rabatlande udsigt til fortsat at få deres nedslag. Derfor skal Danmark også kræve en debat, hvis ikke vi vil være til grin for vores egne skattepenge, lyder vurderingen.

/ritzau/