Udland

EU-embargo af iransk olie glæder USA

Den europæiske beslutning om at lukke for oliehanen fra Iran glæder USA. Samtidig stiger prisen på råolie.

EU-embargo af iransk olie glæder USA

Det Hvide Hus er yderst tilfreds med EU's forbud mod import af iransk råolie til de 27 medlemslande fra søndag og siger, at styret i Teheran i denne uge har mulighed for at gøre noget ved den internationale bekymring over landets atomprogram.

- USA hylder EU's forbud mod import af iransk råolie og andre sanktioner mod Irans olieindustri, der for alvor træder i kraft i dag, siger talsmand for Det Hvide Hus Jay Carney i en erklæring.

- De 27 europæiske landes fælles beslutning repræsenterer et betydeligt ekstra tilsagn fra den del af vores europæiske allierede og partnere, der søger en fredelig løsning på det internationale samfunds bekymring over Irans atomprogram, fortsætter han.

Carney siger, at EU's skridt var en væsentlig del af diplomatiske bestræbelser i forbindelse med håndteringen af Iran.

- Iran må også tage konkrete skridt hen mod en holdbar løsning på det internationale samfunds bekymringer over Irans atomaktiviteter, siger han.

I den kommende uge tages der hul på forhandlinger i Istanbul, hvor der indledes på ekspertniveau.

Siden april har Irans oliekunder i Europa været i færd med at skrue ned for mængden af importeret iransk råolie. I 2011 forsynede Iran EU med 500.000 tønder dagligt plus 200.000 tønder dagligt til Tyrkiet.

Embargoens ikrafttræden 1. juli fik allerede verdensmarkedsprisen på råolie til at stige fredag, og det ventes, at prisen på det sorte guld vil fortsætte i vejret.

Allerede i januar meddelte EU, at det havde planer om at gennemføre en embargo af iransk olie i juli, ligesom USA og EU indførte sanktioner mod Irans centralbank.

Embargoen og sanktionerne skyldes, at Vesten har Iran mistænkt for at udvikle atombomber, mens den islamiske stat insisterer på, at atomprogrammet alene tjener fredelige formål.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.