EU-enighed om sanktioner mod Ukraine

Personer med ansvar for brud på menneskerettigheder får indefrosset deres midler og nægtes indrejse i EU.

EU-landenes udenrigsministre er på deres ekstraordinære møde torsdag i Bruxelles enedes om at indføre sanktioner mod Ukraine.

Sanktionerne betyder, at personer, der "står bag menneskerettighedskrænkelser, vold og overdreven magtanvendelse" bliver nægtet indrejse og får indefrosset de midler, de måtte have stående på bankkonti i EU.

Selve listen over personer er endnu ikke skrevet færdig.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil ikke på forhånd spekulere i, hvor mange navne der kommer på.

Men det står klart, at præsident Viktor Janukovitj ikke er iblandt. Og at der ikke kun vil være fokus på personer på myndighedsside, men også de direkte ansvarlige for volden på oppositionens side.

Lidegaard siger, at der har været nævnt enkelte navne på torsdagens møde. Og diplomatiske kilder oplyser, at der i første omgang måske blot er tale om en håndfuld personer.

- Vi har ikke lavet listen endnu. Det er klart, at vi går ikke bare efter de små fisk.

- Men Ukraine er ikke i tvivl om, hvem det er, vi snakker om, siger Martin Lidegaard, der erklærer sig godt tilfreds med aftalen, som er opnået i fuld enighed mellem alle 28 EU-lande.

- EU kan ikke se på, at der bliver slagtet folk på åben gade i et europæisk land, siger udenrigsministeren.

Tre EU-lande skal også rent formelt have tjekket teksten med deres parlamenter, men det forventes at være en formalitet.

Sanktionsteksten nævner ikke specifikt en våbenembargo, sådan som flere landes ministre på forhånd havde luftet muligheden af. Men der bliver lukket for eksport af udstyr, der kan bruges til at nedkæmpe oprør.

Efter ministrenes møde skal sanktionsteksten nu oversættes til juridiske paragraffer og knyttes sammen med den konkrete liste med navne. Ifølge diplomatiske kilder kan sanktionerne muligvis nå at være klar til at træde i kraft på lørdag.

EU's udenrigspolitiske chef siger efter mødet, at hun har bedt de relevante personer om at lave de nødvendige forberedelser øjeblikkeligt.

- Vi står stadig klar til at støtte Ukraine i den politiske dialog, som er nødvendig for at finde en varig løsning på krisen, siger hun.

Trods beslutningen om at indføre sanktioner mod Ukraine, siger hun, at EU's tilbud om en omfattende handels- og associeringsaftale med Ukraine stadig er på bordet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.