EU er langt fra tilfreds med tyrkisk flygtningeindsats

EU forventer, at Tyrkiet hjælper med at bringe antallet af flygtninge og migranter i EU betydeligt ned.

Udland 7. januar 2016 14:01

EU har set opmuntrende resultater i Tyrkiets indsats for at få reduceret antallet af flygtninge og migranter, der tager til Europa, men tilstrømningen er stadig for høj, siger EU-Kommissionens næstformand, Frans Timmermans.

EU har givet tre milliarder euro (22,4 milliarder kroner) til Ankara i forventning om, at tyrkerne hjælper med at bremse flygtningestrømmen.

Det indgår i aftalen mellem EU og Tyrkiets regering, der blev indgået i november, at tyrkerne i øvrigt skal tage sig godt af de mere end to millioner syriske flygtninge, som befinder sig i landet.

- Det eneste vi kan måle det hele på, er selvfølgelig, at flygtningestrømmen bliver mindre.

- Vi har alle forpligtet os, og det står klart, at antallet af flygtninge er forblevet forholdsvist højt, så der er stadig en masse arbejde, som skal gøres her, siger EU-Kommissionens næstformand, Frans Timmermans, og tilføjer:

- Vores samarbejde med de tyrkiske myndigheder er positivt. Vi vil fortsætte drøftelserne om en mere effektiv indsats. Vi har set de første fine resultater, som er opmuntrende, men vi er langt fra tilfreds.

Tyrkiet har med aftalen også fået åbnet et nyt kapitel i optagelsesprocessen, som har stået stille i årevis.

Tyrkiet har været kandidatland siden 1999. Forhandlingerne blev indledt i efteråret 2005, og kompromisset i forbindelse med flygtningeaftale er angiveligt blevet, at man holder en dør åben for flere midler senere i samarbejdet.

Helt konkret indebærer aftalen, at Tyrkiet skal sørge for, at migranter, som ikke har ret til international beskyttelse, returneres til deres oprindelsesland hurtigst muligt.

Samtidig skal Tyrkiet tage aktive skridt til at forbedre forholdene for de syriske flygtninge i landet, herunder muligheder for job og uddannelse.

/ritzau/AFP

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...