EU: Flyselskaber skal betale for hele forsinkelsen

Luftfartsselskaber har ansvaret for passagerer, der på grund af forsinkelse misser et fly ved en mellemlanding

EU: Flyselskaber skal betale for hele forsinkelsen

Flyselskaber tolker ofte reglerne for kompensation til forsinket flyrejsende forskelligt.

Men nu har EU-domstolen gjort det klart, at det er luftfartsselskabets ansvar, at en passager når frem til sin slutdestination med højst tre timers forsinkelse.

Og hvis det ikke lykkes at holde sig inden for tre-timers-reglen, så har passageren ret til kompensation. Også selv om en forsinkelse på mere end tre timer skyldes, at man har bestilt en rejse med mellemlandinger.

- Jeg synes, at dommen er retfærdig, fordi når man bliver forsinket på den første strækning, så man ikke når sine næste fly, så akkumuleres den samlede forsinkelse, siger indehaveren af Travelbroker, Ole Kirchert Christensen, til Ritzau.

Han påpeger, at jo mere forsinket man er, jo højere kompensation har man ret til.

Derfor er det ikke retfærdigt, hvis et flyselskab kun vil betale kompensation for forsinkelsen på den første flystrækning på ens rejse. Den vil nemlig alt andet lige altid være mindre end den samlede forsinkelse for hele rejsen og derfor resultere i en lavere kompensation.

Den tyske forbundsdomstol behandler i øjeblikket en sag om en tysk flypassager, der havde krævet den højeste kompensation, man kan få, på 600 euro fra Air France, fordi han kom hele 11 timer senere til Sao Paolo i Brasilien end planlagt.

Air France mener, at selskabet kun har ansvar for den to en halv time lange forsinkelse, der opstod på første del af passagerens flyvning fra Bremen til Paris. Og derfor vil de ikke udbetale den højeste kompensationsrate.

Men EU-domstolen har nu slået fast, at fordi den tyske passagers flybillet videre fra Paris til Sao Paolo var booket sammen, så er det også Air Frances ansvar, at han missede sin forbindelse i Paris og dermed blev forsinket i mere end de tre timer på den samlede rejse.

Og det er en principiel afgørelse.

- Med EU-domstolens afgørelse her ser det ud til, at passagerer på langdistanceruter typisk vil få den høje kompensation hver gang, de er forsinket, siger Ole Kirchert Christensen og tilføjer:

- Hvor det tidligere har været et spørgsmål om, at man kun fik kompensationen for forsinkelse på den første strækning.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.