EU forbyder flere tusinde kemikalier hos tatovører

Næste år vil en stribe kemikalier, der kan findes i tatoveringsblæk, blive forbudt i EU, skriver ministerie.

En lang række kemikalier bliver nu forbudt i tatoveringsblæk. (Arkivfoto)

En lang række kemikalier bliver nu forbudt i tatoveringsblæk. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Over 4000 skadelige kemikalier, der er eller kan blive brugt i tatoveringsblæk, bliver nu forbudt i EU.

Samtidigt vil tatovører blive pålagt at informere om, hvilke kemikalier, der er i deres blæk. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Problemet har været, at der har været nærmest "wild-west"-lignende tilstande, hvor der har kunnet være skadeligt kemi i det blæk, forbrugerne bliver tatoveret med.

- Derfor har vi længe arbejdet for fælles EU-regler, og det er vi endeligt kommet i mål med, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Ifølge ministeriet er mange kemikalier, der i andre sammenhænge er forbudt på grund af deres skadelige virkning, stadig tilladt i tatoveringsblæk. Blæk der bliver indført direkte i huden.

Konkret bliver 91 stoffer, der findes i tatoveringsblæk, forbudt fra 2021. Yderligere over 4000 kemikalier, der også er problematiske og kan blive brugt som erstatning, bliver også forbudt.

De nye regler kommer ifølge ministeriet delvist på baggrund af dansk arbejde, der begyndte, da man i 2012 fandt tatoveringsblæk på det danske marked med skadelige kemikalier.

- Det har taget tid at skaffe det videnskabelige grundlag for ikke bare at tro noget, men også at vide det. Der har Danmark kastet sig ind kampen for at skaffe den viden og at få resten af Europa med.

- Nu får vi en massiv regulering på tværs af hele Europa, siger Lea Wermelin.

Ud over forbuddet vil der bliver indført regler om, at tatovører skal oplyse om stofferne i deres blæk og at ingredienserne i blæk skal stå på flaskerne, som man kender det fra fødevareprodukter og kosmetiske produkter.

Ifølge forbrugermediet Samvirke har omkring 700.000 danskere en tatovering. Langt hovedparten ved ikke, hvilket blæk, den er lavet med.

Ifølge miljøministeren har branchen selv efterspurgt hårdere regulering.

- Det er en dårlig forretning at have kunder, der får allergi, skader eller endda må få fjernet tatoveringen, siger hun.

Det vil være kemikalieinspektionen under Miljøstyrelsen, der kommer til at stå for kontrollen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.