EU-forsker: Plettet Kurz vil kæmpe for sit politiske liv

Bliver Sebastian Kurz frikendt for korruptionsanklager, vil han forsøge et tredje comeback, siger EU-forsker.

Sebastian Kurz blev første gang valgt som Østrigs kansler i 2017. Siden blev han væltet og genvalgt som kansler i 2020 efter et valg. Lørdag aften trak han sig så som kansler.

Sebastian Kurz blev første gang valgt som Østrigs kansler i 2017. Siden blev han væltet og genvalgt som kansler i 2020 efter et valg. Lørdag aften trak han sig så som kansler.

KØBENHAVN:Sebastian Kurz har selv valgt at træde tilbage som Østrigs kansler for at stille sig bedst muligt i forhold til et nyt politisk comeback.

Det vurderer Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa.

- Vi skal forvente, at han virkelig kæmper for sit politiske liv. Hans parti er i den grad blevet lavet om til et parti, der kun drejer sig om ham, så der er ikke andre, der står i kulissen, siger Lykke Friis.

- Det er næsten en personkult, der er blevet oparbejdet. Derfor er der ingen arvtager til Kurz.

Havde han ikke trukket sig nu, ville han være blevet væltet tirsdag ved en mistillidsafstemning, slår hun fast.

Det er anden gang, at 35-årige Kurz, der er partileder for det konservative parti ÖVP, må gå af som kansler på grund af en dårlig sag.

I 2019 blev han væltet ved en mistillidsafstemning, efter vicekansleren, Heinz-Christian Strache fra Frihedspartiet, dukkede op på en video, hvor han kom med mere eller mindre lyssky tilbud til en påstået rig, russisk arving på Ibiza.

Denne gang er Kurz selv under anklage. Han er sammen med ni andre under mistanke for korruption.

Mistanken går på, at de skulle have købt sig til positiv medieomtale på skatteydernes regning. Kurz afviser anklagerne og siger, at han er uskyldig.

- Men han er virkelig blevet plettet nu. Denne gang er han selv personligt anklaget, og han måtte også indrømme, at han har skrevet ting over chat, som er fejl, han har begået, siger Lykke Friis.

Den kommende kansler bliver nu udenrigsminister Alexander Schallenberg.

- Schallenberg er en af hans (Kurz, red.) allertætteste allierede.

- Efter en karriere som diplomat og embedsmand startede Schallensbergs politiske karriere i 2019, og han er derfor ikke en, der har præget østrigsk politik "på nogen måde", siger Lykke Friis.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.