EU gransker store investeringsbanker for lovbrud

13 af verdens største investeringsbanker og andre store finansaktører mistænkes for ulovligt samarbejde.

EU gransker store investeringsbanker for lovbrud

EU-Kommissionen har mandag indledt en nærmere undersøgelse af 13 af verdens største investeringsbanker og aktører på finansmarkedet på baggrund af en mistanke om, at de har forbrudt sig mod EU's konkurrenceregler.

Det drejer sig om Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Sterns, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland og UBS.

De er ifølge konkurrencekommissær Joaquín Almunia mistænkt for at have samarbejdet for at forhindre børserne i Tyskland og i Chicago i at etablere sig på markedet for handel med en række såkaldte derivater. Det skal være sket i perioden 2006 til 2009.

- Det ville være uacceptabelt, hvis banker kollektivt blokerede for børser for at beskytte deres indtjening på markedet for handel med kreditderivater uden for børserne.

- "Over the counter" handel er ikke alene dyrere for investorer end børshandel, den er også mere sårbar over for systemiske risici, siger konkurrencekommissæren på et pressemøde i Bruxelles.

Handlen med de såkaldte credit default swaps, der er særlige finansprodukter, var led i den udbredte handel med gæld og svært gennemskuelige produkter, der gav anledning til den amerikanske finanskrise i 2008.

Konkurrencekommissær Almunia siger, at det forbedrer gennemsigtigheden og stabiliteten på markederne, hvis derivater bliver handlet på børser.

EU-Kommissionens undersøgelse er også rettet mod organisationen ISDA (International Swaps and Derivatives Association) og virksomheden Markit, der leverer dataservice til branchen.

Kommissionen understreger, at det endnu ikke er afklaret, om virksomhederne faktisk har gjort noget galt. Hvis de har, kan de ifølge EU's regler idømmes bøder på helt op til 10 procent af deres globale omsætning.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.