Udland

EU holder syrisk nødhjælp tilbage af sikkerhedshensyn

En kæmpe nødhjælpsplan for Aleppo er klar, men sikkerheden skal være på plads, før nødhjælpen kan sendes ind.

Syrien Foto: Reuters/Brendan Mcdermid

Syrien Foto: Reuters/Brendan Mcdermid

I lyset af den seneste tids angreb på hospitaler og nødhjælpskonvojer i det krigshærgede Syrien, præsenterer EU mandag en nødhjælpsplan, der særligt er målrettet byen Aleppo.

Men selv om nødhjælpen er finansieret, pakket og klar, står den ifølge kilder i kommissionen opmagasineret i varehuse i Tyrkiet ude af stand til at rykke ud til de nødstedte.

EU vil ikke sende nødhjælp afsted, før sikkerheden kan garanteres, lyder det.

- Derfor beder vi alle parter i konflikten om hurtigst muligt at uddele de nødvendige tilladelser, for at nødhjælpen kan komme ind, og de lægelige evakueringer kan finde sted, lyder det fra EU's udenrigschef, Federica Mogherini.

Udenrigschefen holder derfor intensive møder i disse dage, for at nødhjælpen kan få lov at komme ind i Syrien med garanti for ikke at blive angrebet.

Hun har mødtes med FN's særlige udsending i Syrien, Staffan de Mistura, og søndag mødtes hun med den iranske udenrigsminister, Javad Zarif.

Tirsdag mødes hun med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov.

Kilder i kommissionen fortæller, at man er optimistisk med hensyn til, at det nok skal lykkes at få nødhjælpen ind i landet på trods af tidligere forgæves forsøg.

Årsagen skal findes i, at alle stridende parter i konflikten har udtrykt positivitet omkring nødhjælpsinitiativet, lyder det.

Der skal hentes tilladelser fra alle parter, før EU giver grønt lys til nødhjælpskonvojerne.

Den syriske regering har endnu ikke svaret på EU's anmodning.

Nødhjælpsplanen består dels af standardnødhjælp, der dækker de mest basale behov som medicin, vand og mad. Her har man nok til at hjælpe 130.000 mennesker.

Dels er der indarbejdet en evakueringsplan for de allermest nødstedte, der har brug for akut og intensiv, medicinsk pleje.

I sidste uge blev de to største hospitaler i Aleppo bombarderet. Der er nu kun seks hospitaler tilbage i byen, oplyser lægeorganisationen The Syrian American Medical Society.

Syriens regering og Rusland anklages af oprørere og Vesten for at stå bag bombningerne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst