Udland

EU inviterer Erdogan ind i varmen trods uroligheder

Løsningen på situationen i Tyrkiet er ikke at holde landet ude af EU, men at række hånden ud, lyder det fra EU

EU inviterer Erdogan ind i varmen trods uroligheder

En to timer lang debat om Tyrkiet i EU-Parlamentet i Strasbourg onsdag endte med tilbud til tyrkerne om at engagere sig mere i EU.

Selvom kampklædt politi slår hårdt ned på demonstranterne i Istanbul, ønsker hverken de to kommissærer, der var på besøg i parlamentet, eller flertallet af parlamentarikerne at stoppe forhandlingerne med Tyrkiet, der på lang sigt bejler til at blive medlem af EU.

Tværtimod opfordrede EU's udenrigschef, Catherine Ashton, og udvidelseskommissær, Stefan Füle, Tyrkiet til at tage del i varmen omkring EU-bålet, efter at premierminister Recep Tayyip Erdogan har skruet op for blusset i kampen mod folkemængden.

- Dette er et vigtigt øjeblik for Tyrkiet. En chance for at forny landets engagement til europæiske værdier. De tyrkiske reformer gennem de seneste år har i sandhed været imponerende.

- Vi skal ikke frigøre os af Tyrkiet, men engagere os mere. Og Tyrkiet skal samtidig engagere sig mere i EU, siger Catherine Ashton, der dog også udtrykte sig kritisk om politiets metoder.

Nat efter nat har kampklædt politi skudt med tåregas og vandkanoner for at skille demonstranterne, der hamrer på potter og pander og kræver, at "Erdogan skal gå af".

Torsdag skal parlamentarikerne stemme om en betænkning, hvor det ventes, at parlamentet vil udtrykke sig kritisk om situationen i landet.

Onsdag tog flere parlamentarikere dog forskud på den kritik, mens andre opfordrede Erdogan til ikke at vende EU ryggen.

- Min gruppe er stærk tilhænger af et europæisk valg for Tyrkiet. Men lad mig være klar, ikke et Tyrkiet som vender ryggen til de europæiske principper og værdier, siger den tidligere belgiske premierminister Guy Verhofstadt på vegne af den liberale gruppe, Alde.

Urolighederne startede for 13 dage siden, da politiet slog ned på en mindre gruppe demonstranter, der ville redde Gezi-parken fra at blive ryddet og brugt til bebyggelse.

Foreløbig er mindst fire personer, inklusiv en politimand, døde under urolighederne, hvor næsten 5000 demonstranter er kommet til skade.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst