Udland

EU: Italien er i farezonen for at bryde med budgetregler

Italien og syv andre eurozone-lande risikerer at bryde med EU's budgetregler, lyder det fra kommissionen.

Italiens fremlæggelse af landets budget for 2017 er på kant med EU-reglerne for offentligt forbrug.

Sådan lyder det fra EU-Kommissionen.

Derudover er Spanien og Portugals budgetter også problematiske. De to lande fik som de første medlemslande nogensinde tildelt sanktioner som straf for offentligt overforbrug for bare et år siden.

Belgien, Finland, Slovenien, Cypern og Litauen er også blevet advaret, fordi de har præsenteret problematiske budgetter.

De otte lande udgør en risiko for ikke at overholde kravene for 2017, lyder det fra kommissionen, som truer med sanktioner og frosne EU-støttemidler, hvis landene ikke retter ind.

EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, forsøgte at drosle ned for den negative retorik over for Italien ved at udpege de ekstra udgifter, som Italien har haft i forbindelse med jordskælv og migrationskrise.

- For Italien gælder det, at en stor del af afvigelsen kommer sig af, at landet har haft store udgifter i forbindelse med seismisk aktivitet i landet, som har været meget alvorligt, sagde han på et pressemøde i Bruxelles.

EU's udmeldinger kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem EU og Italiens premierminister, Matteo Renzi, i forvejen er på et lavpunkt.

Forud for det italienske valg i begyndelsen af december har Renzi skruet op for retorikken imod EU.

Blandt andet har han sagt, at tiden er ovre for Bruxelles' belæringer og diktatoriske opførsel.

Derudover har han erklæret sig modstander af EU's finanspolitik, som han mener virker stik imod intentionerne.

Forholdet mellem Italien og EU er ikke blevet bedre af, at EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, som svar har sagt, at han "ikke kunne være mere ligeglad" med Italiens kritik af Den Europæiske Union.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.