Udland

EU-kommissær præciserer sin melding om Ukraine

Tilbud til Ukraine er stadig på bordet.

EU-kommissær præciserer sin melding om Ukraine

EU's kommissær for udvidelse og naboskab, Stefan Füle, har mandag måttet forklare de forsamlede EU udenrigsministre, at han ikke på hele EU's vegne helt har lukket ned for forhandlingerne om en handels- og associeringsaftale med Ukraine.

Der opstod en del forvirring, da Füle søndag på det sociale medie Twitter i korte bemærkninger skrev, at "arbejdet er indstillet", og at den ukrainske regerings argumenter "ikke har hold i virkeligheden".

På udenrigsministrenes møde lagde kommissæren ud med at gøre det klart, at EU's tilbud til Ukraine om den brede aftale "stadig er på bordet".

Samtidig forklarede hans talsmand, Peter Stano, på kommissionens daglige pressebriefing i Bruxelles, at det alene er forhandlingerne om et supplement, der skal gøre den allerede færdigskrevne aftale mere attraktiv for Ukraine, der er sat i bero.

Umiddelbart inden mødet var blandt andre den hollandske udenrigsminister, Frans Timmermans, meget skarp i sin kritik af Stefan Füles kryptiske twittermelding søndag.

- Jeg tror ikke, det vil være den bedste måde at drive politik på, hvis vi handler ud fra en twitterbesked fra hr. Füle. Set fra et hollandsk synspunkt var der ingen grund til at suspendere forhandlingerne, sagde Timmermans, da han ankom til mødet.

Også den nye danske udenrigsminister, Holger K. Nielsen (SF), sagde forud for mødet, at han så "meget frem til at høre, hvad Füle selv har at sige til det".

EU's udenrigschef, Catherine Ashton, skal ifølge Ritzaus kilder have takket Füle for at have skabt klarhed om sin melding.

Den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, gjorde det ved ankomsten klart, at EU stadig kan skrive under "i morgen" eller ved EU-topmødet i slutningen af ugen, hvis ellers Ukraine vil.

- Vi afbryder ikke. Men så længe der er dobbelte budskaber fra Kijev, er det svært at vide, hvad man skal gøre, sagde Bildt med henvisning til flere modstridende meldinger fra ukrainske ministre og præsident Viktor Janukovitj.

- Sommetider siger han, at han vil skrive under i den nærmeste fremtid. Og den anden dag at han vil fyre dem, der har forhandlet aftalen. Det kan være tegn på intern splittelse i Kijev. Det kan vi ikke gøre så meget ved. Men vi holder døren åben, sagde Bildt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.