EU-kommissær vil fjerne rabat til Danmark og andre EU-lande

Medlemslandenes rabatter på medlemskab af unionen kan man fjerne nu, da briterne går, mener Günther Oettinger.

BELGIUM-EU-ECONOMY-BUDGET Foto: Scanpix/Thierry Charlier

BELGIUM-EU-ECONOMY-BUDGET Foto: Scanpix/Thierry Charlier

Med Storbritanniens farvel til EU er det oplagt at ophæve andre medlemslandes rabatter på bidrag til unionen. Det mener EU's budgetkommissær, Günther Oettinger.

- Der er en chance for, at rabatterne forsvinder, når Storbritannien udtræder.

- Det var den første store rabat, efterfulgt af mange mindre rabatter. Det giver os en chance for at komme af med dem alle. Ikke kun moderrabatten, men også børnerabatterne, siger Oettinger, der er på besøg i Berlin.

Storbritannien var det første land, der i sin tid fik rabat. Siden har Sverige, Tyskland, Holland, Østrig og senest Danmark også fået rabatter.

Det var den daværende EU-kritiske britiske regering og Margaret Thatcher, der trumfede rabatten igennem med ordene, "jeg vil have mine penge tilbage".

I 2013 forhandlede daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) en rabat på en milliard kroner til Danmark.

Rabatten begrundes med, at Danmark betaler uretmæssigt meget til EU, sammenlignet med andre velstående lande i EU.

I praksis fungerer rabatten ved, at Danmark får reduceret det bidrag, vi ellers skulle betale.

Den danske finansminister (V) Kristian Jensen, har tidligere udtalt, at han ikke vil acceptere, at Danmark skal betale mere til EU.

- EU må sørge for at justere sine udgifter ned til de indtægter, der er. Også efter brexit, sagde Kristian Jensen i marts.

Samme budskab er kommet fra svensk side, hvor den svenske statsminister, Stefan Löfven, har sagt, landet vil insistere på at beholde sin rabat til EU og ikke betale mere, selv om Storbritannien forlader fællesskabet.

Foruden landes EU-rabatter kommenterer Günther Oettinger også på muligheden for at lave en aftale med briterne om betingelserne for udmeldelsen af EU.

- Vores forventning er, at den næste regering, hvem det end er, vil anerkende fordelene i en hel aftale omhandlende økonomi, arbejdsmarkedet og befolkninger, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.