Kommissionen vil have 10.000 vagter ved EU-grænser i 2020

Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen, opfordrer til, at medlemslande udviser større solidaritet.

Jean-Claude Juncker efterspørger i sin sidste tale om Unionens tilstand mere solidaritet på tværs af EU's medlemslande på migrationsområdet. Foto: Vincent Kessler/Reuters

Jean-Claude Juncker efterspørger i sin sidste tale om Unionens tilstand mere solidaritet på tværs af EU's medlemslande på migrationsområdet. Foto: Vincent Kessler/Reuters

De ydre grænser skal sikres bedre, slår EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, fast i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

Han fremlægger i sin tale "Unionens tilstand" et forslag, der vil øge antallet af grænsebetjente markant de næste to år.

- Vi foreslår, at antallet af grænsebetjente frem til 2020 skal op på 10.000, siger Jean-Claude Juncker til parlamentets medlemmer og EU-kommissærerne.

Hurtigt efter understreger kommissionsformanden, at der ikke bliver tale om et europæisk fort.

Det skal stadig "være muligt med lovlig indvandring til unionen", tilføjer han.

EU's indsats på området har ifølge Juncker båret frugt. Strømmen af migranter til EU er aftaget markant, siden bølgen toppede for to-tre år siden.

Formanden efterspørger dog mere solidaritet på tværs af EU's medlemslande.

- Vi kan ikke blive ved med at finde ad hoc-løsninger, hver gang der kommer et skib med flygtninge. Vi har brug for varig solidaritet, hvilket også vil give mere effektivitet i håndteringen af migranter, siger Jean-Claude Juncker.

Han opfordrer Østrig, som i dette efterår har formandskabet for EU, til at gå foran, så "vi kan finde de rigtige løsninger for en balanceret reform af asylsystemet".

Kommissionsformanden bryder sig ikke om de bevogtede grænser, der er kommet igen flere steder mellem medlemmer af EU.

- Jeg er og forbliver modstander af indre grænser. Hvor de findes, skal de fjernes, siger Jean-Claude Juncker.

Det handler om, siger han, at medlemslande skal udvise større solidaritet, hvis Schengen-samarbejdet, de åbne grænser, skal bevares.

Luxembourgerens mandat som formand for EU-Kommissionen går ind i det sidste år, og onsdag var sidste gang, at han præsenterer forslag i "Unionens tilstand" i Europa-Parlamentet. Hans mandat udløber i november 2019.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.