EU-Kommissionen vil udvide skattejagt i udlandet

EU-lande skal oplyse hinanden om endnu flere typer aktiver og indtægter, deres borgere har i andre lande.

EU-Kommissionen vil udvide skattejagt i udlandet

De danske og andre EU-landes skattemyndigheder skal ikke bare vide, hvad danskerne tjener og har stående af værdier i udlandet i form af pension, forsikringer og fast ejendom.

Ifølge et forslag, som EU's skattekommissær, Algirdas Semeta, præsenterer onsdag i Bruxelles, skal den automatiske udveksling af informationer mellem EU-landene fra 1. januar 2015 udvides til også at omfatte en række finansprodukter som aktieudbytter og dividender.

- Forslaget vil gøre medlemslandene bedre i stand til at opgøre og opkræve de skatter, de har krav på, mens EU bliver godt klædt på til at presse på for bedre standarder for god skattepolitik på globalt plan.

- Det bliver endnu et magtfuldt våben i vores arsenal i et stærkt angreb på skatteunddragelse, siger skattekommissær Semeta på et pressemøde i Bruxelles.

Onsdagens udspil er sidste element i en lovpakke, der skal intensivere EU-landenes jagt på alle de skattepenge, de har krav på - men som det hidtil har været svært for dem at kende til.

Forslaget lægger op til en udvidelse og fremskyndelse af et allerede eksisterende direktiv, som forpligter medlemslandene til automatisk at udveksle oplysninger om deres skatteborgeres løn, forsikringer, pensioner og faste ejendom fra 2015.

Udvidelsen skal ifølge planen vedtages af medlemslandene som led i en revision af det eksisterende direktiv for administrativt samarbejde.

Det er tanken, at dét sammen med det rentebeskatningsdirektiv, som et EU-topmøde i maj besluttede at prøve at vedtage til december, skal gøre det ud for en europæisk pendant til den meget omtalte amerikanske Fatca-lov.

I løbet af de sidste uger og måneder har traditionelle skattely inden for EU - de britiske kanaløer, Østrig og Luxembourg - i forskellig grad vist vilje til også at opgive bankhemmeligheden og gå med i skattesamarbejdet.

De kommende måneders forhandlinger vil vise, om viljen kan omsættes til konkret lovgivning.

Medlem af Europaparlamentet Emilie Turunen (S) kalder udspillet fra Semeta "utrolig positivt".

- Udspillet er et vigtigt og afgørende skridt i kampen mod skatteunddragelse. De danske skattemyndigheder kan nu se frem til at få yderligere redskaber til at finde personer, der forsøger at gemme formue og indkomster i andre lande, siger Turunen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst