Udland

EU kræver klare svar om USA-overvågning

Rapporter om amerikansk overvågning af EU-kontorer er "foruroligende nyheder" og kræver afklaring.

EU kræver klare svar om USA-overvågning

Både EU-Kommissionen og det nye litauiske EU-formandskab kræver en hurtig og klar afklaring fra USA, efter at det tyske ugemagasin Der Spiegel har beskrevet amerikansk aflytning og overvågning af EU-kontorer og -kommunikation.

- Det er foruroligende nyheder, og der er brug for en fuld afklaring, siger EU-Kommissionens cheftalskvinde, Pia Ahrenkilde-Hansen, på kommissionens daglige pressebriefing mandag i Bruxelles.

- Straks medier rapporterede om den påståede overvågning, bad kommissionen EU's udenrigstjeneste om at rejse sagen med de amerikanske myndigheder i Washington og i Bruxelles for at få verificeret rapporternes sandfærdighed.

- EU forventer nu at høre fra de amerikanske myndigheder. Lad mig sige helt klart, at vi forventer klarhed og transparens fra vores partnere og allierede. Det er også det, vi forventer fra USA, siger Ahrenkilde.

Hun siger, at kommissionen kræver og forventer meget hurtige svar fra USA. USA har allerede kommenteret den officielle henvendelse fra EU's udenrigschef, Catherine Ashton, med et løfte om et svar ad diplomatiske kanaler".

Også Litauens EU-ambassadør, Raimundas Karoblis, kræver på sin første offentlige optræden, efter at Litauen mandag har overtaget EU-formandskabet, et klart svar fra amerikanerne.

- Vi har helt klart brug for et officielt svar her. Der er brug for en afklaring, siger Karoblis på vegne af de 27 EU-lande.

Udenrigschef Ashtons talsmand, Michael Mann, siger, at EU altid laver en sikkerhedsgodkendelse af bygninger, inden man flytter ind. Og at man i øvrigt løbende screener for at sikre, at der ikke foregår aflytning.

Mann gør også opmærksom på, at EU har fraflyttet i hvert fald nogle af de bygninger, der er nævnt i Spiegels historie.

Mann svarer ikke direkte på et spørgsmål om, hvorvidt EU nogensinde har afsløret den form for overvågning, der er nævnt i presserapporterne.

- De oplysninger, der er indeholdt i de seneste rapporter, er nye for os, siger Mann.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.