EU-kritikere laver alternativ til tilvalgsordning

LA, EL, DF og Folkebevægelsen mod EU går sammen om at kræve mere åbenhed og mindre suverænitetsafgivelse i EU.

Det er langt fra alle partier i Folketinget, der anbefaler et ja til den tilvalgsordning, der til december skal til folkeafstemning som alternativ til Danmarks nuværende retsforbehold over for EU.

Og nu lancerer de tre nej-partier sammen med Folkebevægelsen mod EU et fællesskrift, som skal agere modstykke til den tilvalgsordning, der er udarbejdet af Venstre, Socialdemokraterne, De Radikale, SF og Konservative, og som Alternativet støtter.

I stedet mener Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og folkebevægelsen, at der skal være mere åbenhed om lovarbejdet i EU og mindre afgivelse af suverænitet til det europæiske fællesskab.

- Der findes et alternativ, og det giver mere åbenhed og trækker beslutninger tættere på borgerne, mener Enhedslistens Pernille Skipper.

Den alternative aftale rummer seks konkrete punkter, som blandt andet fastslår, at Folketinget ikke skal kunne vedtage dansk tilslutning til EU's retsakter, og at "enhver fremtidig ændring af EU-traktaterne, der fører til mere union, forelægges folkeafstemning, uafhængigt af om der juridisk er tale om suverænitetsafgivelse eller ej."

- Med den aftale, vi fire i dag har indgået, cementeres det princip, at vi kun skal overlade suverænitet til EU, når det er absolut nødvendigt – og altid ved at afholde folkeafstemning, erklærer Dansk Folkepartis EU-parlamentsmedlem Morten Messerschmidt.

Modstanderne mener, at partierne bag tilvalgsordningen fordrejer billedet af indholdet i den kommende afstemning.

- Ja-partierne ønsker at afskaffe retsforbeholdet, og det bør de stå ved. I stedet forsøger de at gøre den her folkeafstemning til et spørgsmål om, hvorvidt vi skal bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet eller ej, siger Liberal Alliances EU-ordfører, Christina Egelund.

Modstanderne mener i stedet, at Danmark bør tilslutte sig politisamarbejdet Europol gennem en parallelaftale.

- Vores alternativ er demokratisk og et klart signal om, at vi er mange, der ønsker at sige fra overfor EU og ja-partiernes konstante forsøg på at trække endnu mere EU ned over hovedet på os alle, siger Rina Ronja Kari, som er medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.