Udland

EU: Kroatien er helt klar til at blive EU-land

Kroatien har gjort sit hjemmearbejde. EU er nu helt klar til at optage balkanlandet som sit 28. medlem.

EU: Kroatien er helt klar til at blive EU-land

Der burde nu ikke længere stå noget i vejen for, at balkanlandet Kroatien til sommer bliver EU's 28. medlemsland.

EU-Kommissionen siger tirsdag i sin sidste fremskridtsrapport inden den formelle optagelse 1. juli i år, at alt er i hak for Kroatien.

- Rapporten er godt nyt. Kroatien har arbejdet hårdt og holdt reformtempoet.

- Landet er nu klar til at indtage sin plads i EU som planlagt, og vi ser alle frem til at afslutte ratificeringen af tiltrædelsestraktaten og byde Kroatien velkommen i EU 1. juli, skriver udvidelseskommissær Stefan Füle i en pressemeddelelse.

Af rapporten fremgår, at Kroatien har gjort sit hjemmearbejde og har rettet ind efter EU-Kommissionens henstillinger fra sidste år for at være på linje med EU's regler for konkurrencepolitik, juridiske og grundlæggende rettigheder samt frihed og sikkerhed.

Tidligere i år bilagde Kroatien og EU-landet Slovenien også en gammel politisk-økonomisk strid, der ulmede som en mulig forhindring for en glat afslutning af Kroatiens vej mod EU.

Slovenien og Kroatien har siden opløsningen af Jugoslavien ligget i strid om kroatiske småspareres indeståender i banken NLB, som nu kontrolleres af Slovenien.

Slovenien har truet med at nedlægge veto mod kroatisk EU-medlemskab, hvis ikke Kroatien droppede sit krav om at få udbetalt omkring 10 milliarder euro.

Det er ikke helt klart, hvordan striden er bilagt, men efter et møde mellem de to lande i februar lagde Slovenien op til, at ratifikationen nu kunne overstås i løbet af få måneder.

Europaminister Nicolai Wammen (S) hilser Kommissionens rapport velkommen.

- Rapporten dokumenterer, at Kroatien har arbejdet hårdt og målrettet for at gøre sig parat til EU-medlemskab. Det er derfor fuldt fortjent, at Kroatien som forventet tiltræder som EU’s 28. medlem fra 1. juli i år, siger den danske minister og tilføjer:

- Men det er vigtigt, at reformprocessen i Kroatien fortsætter, som rapporten også viser. Det understregede jeg netop over for den kroatiske regering, da jeg besøgte Zagreb i februar.

Danmark forventes at ratificere traktaten vedrørende Kroatiens tiltrædelse af EU i begyndelsen af maj.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst