EU lader redskab til at afhjælpe flygtningepres ligge

Forskere undrer sig over, at et direktiv, der kunne løse en del af flygtningekrisen, ikke bliver taget i brug.

Udland 18. september 2015 03:03 - Opdateret 18. september 2015 10:15

Asylsystemet i EU er under hårdt pres fra hundredtusindvis af flygtninge og migranter, der søger mod et bedre liv i Europa fra blandt andet Syrien.

Alligevel tager EU-Kommissionen ikke et værktøj, som giver EU-landene mulighed for at indføre midlertidigt ophold til en bestemt gruppe uden asylbehandling, i brug, skriver Information.

En række jurister mener ellers, at direktivet burde aktiveres for at løse den akutte flygtningekrise.

Direktivet betyder, at EU-landene kan give midlertidigt ophold til en bestemt gruppe - eksempelvis syrere - uden først at behandle en ansøgning om asyl.

EU diskuterer i øjeblikket fordelingen af 160.000 flygtninge i de sydeuropæiske lande, men direktivet er ikke blevet nævnt med et ord. Heller ikke da kommissionsformand Jean-Claude Juncker for nylig præsenterede sit forslag til en løsning på situationen.

- Det er lidt mærkeligt, at man ikke tager direktivet i brug, siger Jens Vedsted-Hansen, juraprofessor ved Aarhus Universitet, til Information.

- Det vil frigøre ressourcer i landene. Hvis man mener, at systemerne er ved at sande til, så de ikke engang kan behandle ansøgningerne, kan man jo give dem sådan en discountbeskyttelse. Det er ikke luksuriøst, men det er en mulighed, siger han videre.

De flygtninge, der opnår midlertidigt ophold, vil i mellemtiden få sat deres asylansøgning i bero, hvilket vil kunne aflaste de enkelte landes asylsystemer såsom i Italien, Grækenland og Ungarn.

Direktivet blev vedtaget i 2001 for at imødekomme tilfælde af "massetilstrømning" af flygtninge, og Jens Vedsted-Hansen står ikke alene med sin undren.

Louise Halleskov Storgaard, postdoc ved Aarhus Universitet og ekspert i EU-ret, samt Jesper Lindholm, adjunkt ved Aalborg Universitet og tidligere ansat ved FN's Flygtningehøjkommissariat, ser også den akutte situation som en oplagt mulighed for at aktivere direktivet.

Jean-Claude Junckers presseafdeling oplyser, at direktivet ikke er blevet aktiveret, fordi det er skabt til at håndtere en helt specifik situation, som endnu ikke er opstået.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...