Udland

EU-lande dybt uenige om forslag til migrantkvoter

Det bliver ikke let at enes, siger Lidegaard efter at have hørt EU-kollegers kommentarer til migrantplan.

Den første spæde debat mellem EU-landene om kommissionens forslag til bindende kvoter til fordeling af flygtninge og migranter i situationer med spidsbelastning har ifølge udenrigsminister Martin Lidegaard (R) udstillet markant uenighed.

- Det er helt åbenlyst, at der ikke lige er enighed omkring bordet i de forslag, der er lagt frem. Det bliver ikke let at nå til enighed, siger Lidegaard efter tirsdag på et møde i Bruxelles at have hørt de øvrige europaministres første kommentarer til kommissionens udspil.

Den danske minister har mindet EU-kollegerne om, at Danmark på grund af sit retsforbehold kommer til at stå uden for en eventuelt kommende fordelingsnøgle for flygtninge og migranter.

Men han har efter eget udsagn også lovet, at Danmark fortsat kommer til at tage "vores del". Og betonet vigtigheden af, at EU-landene deles om ansvaret og viser solidaritet med verdens flygtninge.

- Det er en af de helt store udfordringer i vores tid. Ikke bare for det europæiske samarbejde, men for kloden som sådan, siger Lidegaard.

Tilhængerne af kvoter anføres af Italien, der oplever stort pres fra mennesker, der sætter over Middelhavet i synkefærdige både.

Især de østeuropæiske lande er skeptiske over for idéen om at fordele migranter i henhold til kvoter. Briterne er også imod. Men de kan ligesom irerne selv vælge, om de vil være med, fordi de har en tilvalgsordning for EU's retslige samarbejde.

Ifølge den danske minister synes flere lande, at EU-Kommissionen er gået for langt i sit forslag om bindende kvoter, efter at stats- og regeringscheferne på et hastetopmøde 23. april gav opbakning til en frivillig ordning.

- Alle har været overrasket over, at det er lykkedes kommissionen i enighed at fremlægge så vidtrækkende forslag så hurtigt. Derfor vil jeg bestemt ikke udelukke noget her. Men der er langt til konsensus, siger Lidegaard.

Kommissionens udspil kommer til debat på EU-topmødet i slutningen af juni.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.