Udland

EU-lande giver op - ingen aftale om budget

Forhandlingerne om EU's langsigtede budget i perioden 2014-2020 er brudt sammen.

EU-lande giver op - ingen aftale om budget

Det lykkedes ikke for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige 26 EU-ledere at blive enige om et nyt langsigtet budget for EU i perioden 2014-2020.

Efter to dages intense forhandlinger i Bruxelles besluttede EU-præsident Herman Van Rompuy fredag eftermiddag at afbryde forhandlingerne uden en færdig aftale.

Det erfarer Ritzau fra en kilde tæt på forhandlingerne.

Forventningerne forud for topmødet har været, at et sammenbrud ville betyde, at forhandlingerne først genoptages til februar næste år.

Fredagens sammenbrud kommer efter måneders budgetslagsmål i unionen, hvor medlemslandene har stået stejlt overfor hinanden.

Der har især været strid om det centrale spørgsmål om størrelsen på EU-budgettet, hvor de såkaldte budgetbisser med Storbritannien i spidsen har forlangt, at den økonomiske krise også skal afspejle sig i EU i form af et mindre budget.

Derudover har en række EU-lande krævet en modernisering af EU-budgettet, så der lægges mindre vægt på traditionelle udgiftsposter som landbrugs- og regionsstøtte og mere fokus på blandt andet forskning og klimatiltag.

EU-topmødet var dog aldrig tæt på at levere et endeligt resultat, og der var fra begyndelsen en alt andet end en optimistisk stemning hos stats- og regeringscheferne.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, sagde allerede torsdag, at hun tvivlede på en aftale. Og ved ankomsten til mødet fredag var Helle Thorning-Schmidt også pessimistisk.

- Det ser vanskeligt ud. Det vil jeg godt sige åbent og ærligt. Det gør det ud fra et snævert dansk synspunkt, men det gør det også ud fra mange andre landes synspunkter, sagde Thorning-Schmidt.

Med sammenbruddet kan den danske statsminister dog glæde sig over, at hun nu får ekstra tid til at overbevise sine kolleger og Van Rompuy om, at Danmark skal have en rabat på én milliard kroner årligt på betalingerne til EU-budgettet.

Den danske rabat har trods en hård lobbyindsats fra danske ministre og embedsmænd endnu ikke været en del af forhandlingsudspillet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.