EU-lande vil både aflytte og sikre borgere mod aflytning

Det er en hårfin balance at bekæmpe cyberkriminalitet og respektere privatlivets fred, siger EU-kommissær.

Ritzau
Computer tastatur sløret hacker phising Foto: Free/Colourbox
Udland 8. juli 2016 16:24 - Opdateret 8. juli 2016 16:44

Den private mail til familien eller skypesamtalen med kæresten på den anden siden af jorden vil man helst holde for sig selv.

Men på den ene side er hensynet til privatlivets fred, og på den anden side er myndighedernes mulighed for at opklare cyberkriminalitet, forbrydelser og terrorangreb, som bliver planlagt gennem krypterede beskeder sendt på internettet.

Netop det emne var på dagsordenen, da EU's justitsministre torsdag og fredag i slovakiske Bratislava har holdt deres halvårlige uformelle møde.

- Det er et meget alvorligt emne, som er særligt vigtigt i forbindelse med terrorangreb, siger Lucia Žitnanska, den slovakiske justitsminister, på en pressekonference efter mødet.

- Som borger har du nogle fundamentale rettigheder. Men myndighederne bør også have effektive midler. Vi kan ikke tillade, at stater eller regeringer bliver begrænsede, siger ministeren og opfordrer til øget samarbejde mellem medlemslandene.

- Det kan ikke håndteres af de enkelte medlemslande.

Den slovakiske justitsminister bliver bakket op af Vera Jourová, EU's kommissær for retlige anliggender, som også deltog i mødet.

- Alle bruger Skype. Og man har ikke lyst til, at nogen følger med i, hvad man skriver, siger hun.

- Men hvis sådan et kommunikationsmiddel bliver misbrugt til terrorangreb, bør regeringer ikke begrænses i deres mulighed for at dekryptere den kommunikation. Det er meget politisk følsomt og samtidig følsomt i forhold til menneskerettigheder, siger Vera Jourová.

Det var det første møde mellem EU's justitsministre, siden Slovakiet overtog EU-formandskabet forrige fredag. Den danske justitsminister, Søren Pind (V), deltog ikke i mødet i Bratislava.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...