EU-lande vil kopiere dansk model for MRSA-kontrol

EU's medlemslande bakker op om dansk fødevareministers forslag om fælles regler baseret på dansk forbillede.

RB PLUS MRSA-svigt udstiller ukampdygtigt system Foto: Scanpix/Henning Bagger

RB PLUS MRSA-svigt udstiller ukampdygtigt system Foto: Scanpix/Henning Bagger

EU's landbrugs- og fødevareministre bakker op om et dansk forslag om fælles regler for at bekæmpe udbredelsen af multiresistente bakterier i landbruget.

Det siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) efter et rådsmøde med ministerkollegerne i Bruxelles.

- Jeg er særdeles godt tilfreds, for alle de lande, der tog ordet, bakkede op om den linje, som Danmark skitserede, siger han.

Multiresistente bakterier er bakterier, der er resistente overfor brugen af antibiotika som for eksempel penicillin.

Bakterierne kommer som følge af et overforbrug af antibiotika, som ses i nogle landbrug.

- Vi risikerer at få importeret kød fra EU-lande, som har et langt højere medicinforbrug.

- Det betyder, at danske forbrugere kommer til at spise slutprodukter med et højere medicinforbrug, end man havde fået, hvis man havde spist dansk kød, siger Esben Lunde Larsen.

De andre medlemslande har blandt andet Danmarks håndtering af MRSA-bakterier som forbillede grundet det høje niveau af kontrol og overvågning.

Derudover lagde Sverige og Italien også vægt på, der skal udformes retningslinjer for, at der bliver målt på det samme.

- De bakkede de danske synspunkter op. De bakkede op om det at have en håndfast handlingsplan, for man er bekymret for, hvilken konsekvens resistente bakterier vil få i EU, siger Esben Lunde Larsen.

Emnet skal diskuteres igen på et rådsmøde i marts.

- Arbejdet mod mødet i marts kommer til at handle om at få lagt et fortsat pres på EU-Kommissionen, så det her bliver et centralt omdrejningspunkt, siger den danske fødevareminister.

Det europæiske rådsmøde finder sted to dage før, at Esben Lunde Larsen er kaldt i samråd på Christiansborg om den danske MRSA-skandale.

Her skal ministeren gøre rede for Fødevarestyrelsens rolle i forbindelse med fjernelse eller tilbageholdelse af ekspertvurderinger fra Danmarks Tekniske Universitet i 2012 om bekæmpelse af MRSA-bakterier.

Derudover skal ministeren fortælle om de initiativer, han vil iværksætte for at komme bakterien til livs i dansk landbrug.

- Med det, vi kender til i dag, når det gælder resistens, så er der givetvis nogen, der ville have gjort noget anderledes i fortiden, siger Esben Lunde Larsen.

- Men jeg peger ikke fingre, når det gælder fortiden. Jeg er ude på at finde løsninger for, hvordan vi håndterer de her problemstillinger fremadrettet, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.