Udland

EU-ledere jubler om kap over budgetaftale

Strid om nedskæringer og landbrugsstøtte er lagt på hylden. EU's sværvægtere hylder hinanden for budgetaftale.

EU-ledere jubler om kap over budgetaftale

De kom til Bruxelles med vidt forskellige ønsker til budgettet. Undervejs var der meldinger om hårde stridigheder. Men efter EU-topmødets afslutning jubler de tre store EU-lande, Tyskland, Frankrig og Storbritannien, om kap over aftalen om EU's langsigtede budget.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, der som så ofte før spillede rollen som kompromismager, kalder aftalen om EU-budgettet for perioden 2014-2020 for "en god og vigtig aftale"

- Vi har alle arbejdet hårdt sammen om dette. Det var indsatsen værd, siger Merkel.

Også Frankrigs præsident, François Hollande, erklærer sig godt tilfreds med resultatet af de 25 timers hårde maratonforhandlinger.

- Det var en aftale, der som sædvanligt tog lang tid at få i stand, men, som jeg mener, er et godt kompromis, siger den franske præsident ifølge AFP.

Det var blandt andet den dybe kløft mellem Frankrigs ønsker om mere landbrugsstøtte og større fokus på vækstinitiativer og Storbritanniens krav om nedskæringer på budgettet, som fik forhandlingerne til at trække i langdrag.

Undervejs på topmødet var der meldinger om, at de to EU-sværvægtere ikke engang kunne blive enige om at mødes for at diskutere en løsning på budgetstriden.

Men efter at budgetaftalen er på plads, lyder der mere forsonende toner fra den britiske premierminister, David Cameron.

- Vi har et tæt partnerskab med Frankrig, men der skal også være plads til at have forskellige synspunkter, og sådan er det med den finansielle ramme, siger Cameron.

Cameron betragter det som en britisk sejr, at det for første gang er lykkedes at reducere størrelsen af EU's pengekasse, som tidligere er vokset, hver gang EU-landene har forhandlet en ny budgetramme på plads.

- Det er en god aftale for de britiske skatteydere. Det viser, at hvis man samarbejder med allierede, så er det muligt at tage reelle skridt frem mod at reformere EU, siger Cameron.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst