Udland

EU-ledere siger foreløbig ok til nyt budgetloft

Alle 27 EU-lande har nikket ja til den øvre ramme i et nyt forslag til EU-budget. Nu skal detaljerne på plads.

EU-ledere siger foreløbig ok til nyt budgetloft

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og alle de øvrige 26 EU-ledere har ifølge Ritzaus oplysninger fredag morgen nikket ja til den overordnede budgetramme, som EU-præsident Herman Van Rompuy har skrevet ind i et nyt kompromisforslag.

Van Rompuy lægger op til yderligere besparelser på 13 milliarder euro på EU's langtidsbudget i forhold til hans sidste udspil fra november sidste år.

Det fremgår af forhandlingslederens 45 sider lange udspil, som Ritzau er i besiddelse af.

Det betyder ikke, at den samlede budgetaftale er på plads.

Men det er ifølge en kilde tæt på forhandlingerne godt nok til, at topmødet nu koncentrerer sig om detaljerne i kompromisforslaget. Dermed også forslaget om, at Danmark skal have en årlig rabat på EU-kontingentet svarende til en milliard kroner.

Forslaget går i hvert fald også noget af vejen for de øvrige to danske prioriteter under forhandlingerne.

Med et oplæg om yderligere 13 milliarder euros besparelser er der lagt op til, at det samlede EU-budget for de næste syv år bliver på højst 997 milliarder euro.

Selv om det er markant mindre end det, som EU-Kommissionen og parlamentet har ønsket, er det stadig ikke så markant en besparelse som Danmark, Sverige, Tyskland, Holland og Storbritannien har ønsket.

Van Rompuys forlag betyder ifølge en kilde tæt på forhandlingerne, at det samlede udgiftsniveau vil være på præcis en procent af EU's bruttonationalindkomst og have en samlet størrelse, der lever op til Thornings forhandlingsmandat fra Europaudvalget.

Ud over rabatten og det samlede budgetloft er Thorning også gået til forhandlingsbordet med et krav om en modernisering af budgettet.

Det betyder, at Danmark vil bruge færre penge på landbrug og strukturfonde, men flere på blandt andet forskning og uddannelse.

Van Rompuy lægger i nogen grad op til at følge moderniseringen, men han har i sin sidste gennemtygning af tallene givet indrømmelser til blandt andet Frankrig, så der bliver flere penge til landbruget end i hans tidligere udspil.

Der er tale om et forhandlingsudspil, der ved seks-tiden fredag morgen er præsenteret for EU's stats- og regeringschefer efter en lang nats forhandlinger på kryds og tværs mellem landene i Bruxelles.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst