Udland

EU-lovgivere siger OK for omstridt del af handelsaftale

Europaparlamentets handelsudvalg siger god for at tage investoraftale med i frihandelsforhandlinger med USA.

Et af de mest kontroversielle elementer i en mulig kommende frihandelsaftale mellem EU og USA ser ud til at have klaret sig over en stor forhindring.

Et flertal i Europaparlamentets udvalg for international handel har torsdag stemt for, at parlamentet skal anbefale kommissionen at have en omstridt investoraftale med i de videre forhandlinger med USA.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters stemte 28 for og 13 imod.

Det sker, efter at EU's handelskommissær, svenske Cecilia Malmström, for tre uger siden besøgte parlamentet med løfter om at gå til amerikanerne - og på længere sigt resten af verden - med nye krav til, hvordan man løser tvister om investeringer på tværs af landegrænser.

Spørgsmålet om tvistbilæggelser for investeringer er blevet et af de mest følsomme i de igangværende forhandlinger mellem EU og USA.

Det eksisterende system, der er kendt under forkortelsen ISDS, gør det muligt for virksomheder at lægge sag an mod regeringer, hvis de mener, at deres investeringer er truet af lokale krav til for eksempel sundhed og sikkerhed.

ISDS indgår allerede i omkring 1400 andre af EU's handelsaftaler.

Særligt i forholdet til USA har mange forbrugerorganisationer og medlemmer af Europaparlamentet frygtet, at store amerikanske virksomheder vil benytte mekanismen til at udfordre EU's fødevare- og miljølovgivning.

Efter massiv kritik har handelskommissær Malmström foreslået, at EU vil arbejde for at oprette en helt ny international domstol, der skal afgøre den slags uenigheder.

Da det vil tage tid, skal der særligt til brug for en aftale med USA laves om på det eksisterende system for udpegelse af voldgiftsmænd, ligesom der skal indføres en appelmulighed.

Det er stadig langt fra givet, at det samlede parlament vil følge flertallet i handelsudvalget, når anbefalingen kommer til afstemning på plenarsamlingen i Strasbourg 10. juni.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.