Fiskeripolitik

EU-ministre er enige om ny fiskeriaftale

Klar til ny forhandling med Parlamentet - skærpede mål for bæredygtighed

Nu ligger der en fiskeriaftale på et søvfad til parlamentet, siger fødevareminister Mette Gjerskov. Arkivfoto: Thomas Hansen

Nu ligger der en fiskeriaftale på et søvfad til parlamentet, siger fødevareminister Mette Gjerskov. Arkivfoto: Thomas Hansen

BRUXELLES:EU’S fiskeriministre enedes onsdag morgen om en fiskerireform. Den afhænger nu af, om Europa-Parlamentet også kan finde et kompromis.

Det oplyser fødevareminister Mette Gjerskov (S), som har forhandlet for Danmark.

- Den aftale, vi har lavet, ligger på et sølvfad til Europa-Parlamentet, der nu har chancen for at snøre sækken, så vi sammen kan tage et historisk skridt for et bæredygtigt fiskeri i Europa, siger Mette Gjerskov i en kommentar.

EU’s fiskeriministre styrker mål for bæredygtighed for både fisk og havmiljø. Der sættes juridisk bindende mål for, hvor meget af en bestand man må fiske i EU’s farvande, så man undgår overfiskeri, oplyser hun.

Discardforbud

Forbuddet mod udsmid af fisk fastholdes, men gælder først fra 2015. Der indføres en bagatelgrænse på højst fem procent.

- Vi har allerede besluttet at lave et udsmidsforbud i Skagerrak sammen med Norge, så det er godt at se, at vi er på vej med et forbud i hele EU, siger Mette Gjerskov

De sydeuropæiske fiskerinationer, der har mange småbåde med lavteknologisk udstyr, ønsker en mindstegrænse for tilladt udsmid.

Mere medbestemmelse

Ved den seneste runde maratonforhandlinger i februar enedes EU-landene om, at det tilladte udsmid gradvis skulle nedtrappes fra ni til syv procent.

Aftalen giver mere medbestemmelse til EU-landene. Lande, der grænser op til Østersøen, kan for eksempel lave regler for regionen, der tager højde for særlige regionale forhold.

Aftalen skal ifølge det irske EU-formandskab være på plads inden 1. juni.

Irlands fiskeriminister, Simon Coveney, advarede tirsdag, inden aftalen blev indgået, om en katastrofe for fiskeriet, hvis EU-landene og EU-Parlamentet ikke indgår en aftale./ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst