EU-modstandens førstedame genopstiller til EU-Parlamentet

Efter en tænkepause meddeler Rina Ronja Kari, at hun genopstiller til parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Rina Ronja Kari har efter en tænkepause meddelt, at hun genopstiller som spidskandidat til EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Hendes mærkesag er klar: Danmark skal følge Storbritannien ud af EU. Foto: Scanpix/Malene Anthony Nielsen/arkiv

Rina Ronja Kari har efter en tænkepause meddelt, at hun genopstiller som spidskandidat til EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Hendes mærkesag er klar: Danmark skal følge Storbritannien ud af EU. Foto: Scanpix/Malene Anthony Nielsen/arkiv

Hun har været medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU siden 2014, og nu har Rina Ronja Kari besluttet sig for at gå efter endnu en periode i parlamentet. Det skriver Jyllands-Posten.

Og hendes mærkesag i valgkampen til næste år er klar:

- EU står i en brydningstid, hvor brexit har vist, at det kan lade sig gøre at melde sig ud af EU. Det gør debatten, om at vi kan melde os ud, mere aktuel og konkret end nogensinde før, siger Rina Ronja Kari til Jyllands-Posten.

- Samtidig reagerer EU-tilhængerne ved at sige fuld fart frem mod Europas forenede stater. Hvis jeg kan være med til at gøre daxit – altså dansk udmeldelse af EU – til en vigtig dagsorden, så kan jeg ikke lade være.

Folkebevægelsen mod EU vælger formelt først spidskandidat til oktober, men Rina Ronja Kari skulle bestemme sig nu, fordi bevægelsen ellers skulle på finde en anden spidskandidat.

Det har været hensynet til sin mand og syvårige datter i København - samt overvejelsen om, at hun ikke vil stemples som levebrødspolitiker, der har skabt tvivl om, hvorvidt Rina Ronja Kari ville genopstille.

Den 32-årige politiker indtrådte i EU-Parlamentet som stedfortræder for Søren Søndergaard i februar 2014. Tre måneder senere blev hun med 63.673 personlige stemmer valgt ind.

Når danskerne i 2019 igen skal til stemmeurnerne for at vælge de danske europarlamentarikere, vil Enhedslisten for første gang være på stemmesedlen.

Venstrefløjspartiet har ellers hidtil været repræsenteret i Bruxelles af Folkebevægelsen mod EU, men på Enhedslistens årsmøde i 2016 blev det besluttet at stille selvstændigt op til valget i 2019.

På landsmødet i oktober besluttede Folkebevægelsen mod EU at indgå i valgteknisk samarbejde med Enhedslisten. Det betyder, at partierne kan dele overskydende stemmer med hinanden, så ingen stemmer går til spild.

Enhedslisten har endnu ikke fundet en spidskandidat. Der er deadline for opstilling til urafstemning 18. januar. Partiets udenrigsordfører i Folketinget, Nikolaj Villumsen, nævnes som et oplagt bud.

Han oplyste 4. januar til Information, at han er blevet opfordret til at opstille - og at han på den baggrund overvejer det.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.