Udland

EU-observatører afvist med advarselsskud på Krim

Igen er EU-observatører blevet afvist ved grænsen til Krim, hvor de ønsker at få overblik over situationen.

Der blev affyret advarselsskud, da EU-observatører igen lørdag - for tredje dag i træk - blev afvist ved grænsen til Krim-halvøen.

Det oplyser en OSCE-kilde ifølge nyhedsbureauet AFP.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) meddelte lørdag, at man ville forsøge at få adgang til halvøen to dage efter, at EU-observatørerne var blevet afvist ved grænsen.

Observatørmissionen er ubevæbnet, og forsvarsminister Nicolai Wammen (S) tog fredag skarp afstand fra de hindringer, der blev lagt for observatørerne.

- Der er tale om et fuldt lovligt besøg, som Ukraine har inviteret til på grundlag af regler, der er aftalt i OSCE. En organisation Rusland som bekendt selv er medlem af, siger Nicolai Wammen i en skriftlig kommentar.

Der er 54 deltagere på missionen fra 29 forskellige lande.

Missionen, der menes at vare indtil 12. marts, har til formål at skabe et overblik over, hvad der foregår i det konfliktfyldte område. Ifølge ukrainske grænsevagter befinder der sig nu 30.000 russiske soldater på halvøen.

Danmark deltager med to officerer.

Rusland fastholder, at der kun er russiske soldater på basen i havnebyen Sevastopol, der siden Sovjetunionens opløsning i 1991 efter aftale med Ukraine har været hjemsted for den russiske sortehavsflåde.

Krims parlament stemte torsdag for en løsrivelse fra Ukraine for i stedet at slutte sig til Rusland. Parlamentet besluttede, at spørgsmålet lægges ud til folkeafstemning 16. marts.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.