EU og briterne sætter søndag som ny deadline for at blive enige

Storbritannien og EU vil senest søndag beslutte, om de kan blive enige om en aftale eller ej.

Premierminster Boris Johnson ankommer til den britiske ambassade i Bruxelles efter samtale med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Premierminster Boris Johnson ankommer til den britiske ambassade i Bruxelles efter samtale med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

BRUXELLES:Den britiske premierminister, Boris Johnson, og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, er blevet enige om senest søndag at afgøre, hvorvidt de kan lande en aftale om det fremtidige forhold eller ej.

De kommende dage vil de derfor bruge på at se, om de overhovedet kan finde en løsning på de udeståender, der er i en handelsaftale mellem de to parter.

Johnson og von der Leyen talte sammen onsdag aften, men der er ifølge en kilde fra Boris Johnsons stab stadig "meget langt mellem dem".

Von der Leyen skrev onsdag aften på Twitter, at de havde haft en "livlig og interessant diskussion" om de spørgsmål, som ikke er blevet afklaret endnu.

- Vi fik en klar forståelse for hinandens synspunkter. De er fortsat langt fra hinanden, skrev hun.

- Vi blev enige om, at forhandlerne skal mødes igen øjeblikkeligt for at forsøge at løse disse problemer. Vi vil træffe en afgørelse inden udgangen af weekenden, skrev formanden videre.

Hvad der præcist ligger i "en afgørelse", fremgår ikke.

Briterne bryder 31. december de sidste bånd til EU, medmindre parterne i sidste øjeblik enes om en handelsaftale.

Storbritannien forlod formelt EU i januar i år, men har siden været i en overgangsperiode, hvor briterne stadig er en del er EU's indre marked og toldunion.

Det betyder, at reglerne for handel og rejser har været de samme som før. Det er denne overgangsperiode, der slutter 31. december.

Hvis forhandlingerne afbrydes uden resultat, bliver det en kaotisk afslutning på Storbritanniens næsten 50 år lange medlemskab af den europæiske klub.

Hvis det ikke lykkes at få en handelsaftale i stand, så bliver der efter nytår indført told og toldkontrol, hvilket vil skade økonomien hos alle parter.

Tidligere har Johnson meldt ud, at EU ønskede, at Storbritannien fortsat skal overholde nye EU-love i fremtiden eller automatisk blive straffet. Johnson insisterer samtidig på, at EU opgiver suveræn kontrol over fiskeri i britisk farvande.

Torsdag begynder årets sidste EU-topmøde, men det er på forhånd uvist, hvor meget brexit vil fylde på mødet.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
SSI: Stadig sundhedsrisiko ved mink
Luk