EU-Parlament udelukker regeringschef fra klub af pristagere

Myanmars behandling af muslimsk mindretal koster Aung San Suu Kyi medlemskab af prismodtagerklub.

EU-Parlamentet har torsdag besluttet at suspendere Myanmars regeringschef, Aung San Suu Kyi, fra gruppen af modtagere af Sakharov-prisen.

EU-Parlamentet har torsdag besluttet at suspendere Myanmars regeringschef, Aung San Suu Kyi, fra gruppen af modtagere af Sakharov-prisen.

BRUXELLES:EU-Parlamentet har torsdag besluttet at suspendere Myanmars regeringschef, Aung San Suu Kyi, fra en gruppe af modtagere af Sakharov-prisen.

Sakharov-prisen er EU-Parlamentets pris for tankefrihed.

Beslutningen er truffet torsdag på et møde mellem formanden David Sassoli og formændene for de politiske grupper. Det oplyser EU-Parlamentet i en pressemeddelelse.

Begrundelsen for at suspendere Aung San Suu Kyi er hendes "manglende indgriben og hendes accept af de aktuelle igangværende forbrydelser mod rohingyaerne i Myanmar".

Fællesskabet af prismodtagere er et samarbejde om menneskerettigheder globalt.

Det fungerer ifølge parlamentet som "en kommunikationskanal, der gør det muligt for pristagere og parlamentet" at tage fat på krænkelser "og spørgsmål i fællesskab".

Rohingyaerne har berettet om undertrykkelse i Myanmar gennem årtier. For tre år siden gik rohingya-oprørere til angreb på 30 politiposter og militære baser i Myanmars delstat Rakhine.

De dræbte mindst 12 medlemmer af sikkerhedsstyrkerne. Da myndighederne svarede igen, blev hundredtusindvis af rohingyaer tvunget på flugt til Bangladesh.

FN's øverste domstol (ICJ) sagde i en dom tidligere i år, at Myanmar skal beskytte det muslimske mindretal og hindre, at militæret begår folkedrab.

Domstolen fastslog samtidig, at den har bemyndigelse til at dømme i sagen om folkedrab på rohingyaerne i Myanmar.

Aung San Suu Kyi blev tildelt Sakharovprisen i 1990. Hun sad på det tidspunkt i husarrest. Året efter blev hun tildelt Nobels fredspris.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.