Udland

EU-Parlamentet advarer: Klar til at forkaste budgetaftale

EU-Parlamentets formand sender klar advarsel til medlemslande. Han frygter, at EU får et underskudsbudget.

EU-Parlamentet advarer: Klar til at forkaste budgetaftale

Mens EU's stats- og regeringschefer endnu ikke har landet en aftale om et nyt langsigtet budget ved et topmøde i Bruxelles, så øger formanden for EU-Parlamentet, Martin Schulz, presset på EU-lederne.

Selv hvis alle 27 medlemslande bliver enige, så er de folkevalgte i parlamentet klar til at forkaste aftalen, hvis der bliver skåret for meget og forkert i EU-budgettet, lyder budskabet fra parlamentsformanden.

- Jo længere man bevæger sig væk fra kommissionens forslag, jo større risiko er der for, at parlamentet forkaster aftalen, siger Schulz på et pressemøde i Bruxelles.

EU-Parlamentet er ikke repræsenteret ved de afgørende forhandlinger, men Martin Schulz indledte mødet torsdag aften med at præsentere stats- og regeringscheferne for parlamentets ønsker.

Som følge af EU's Lissabontraktat skal parlamentet for første gang også stemme ja eller nej til den færdige budgetaftale, og derfor advarer parlamentsformanden medlemslandene mod bare at køre hen over parlamentet.

- Vi er klar til at lave besparelser, men vi er ikke klar til at få EU-budgettet amputeret, siger Schulz.

Parlamentsformanden varsler samtidig, at det vil blive en hemmelig afstemning i EU-Parlamentet, så parlamentarikerne ikke kan stilles til regnskab i medlemslandene for at gå imod EU-ledernes aftale.

Det er især kravet fra Storbritannien og andre budgetstrammere om en kraftig sænkning af EU's udgifter, som får Schulz til at råbe vagt i gevær.

For det kan meget vel betyde, at der bliver mange milliarder kroners forskel på det beløb, som EU forpligter sig på at bruge hvert år, og det beløb, som rent faktisk bliver indbetalt af medlemslandene.

- Hvis vi fortsætter med den her metode og sætter forpligtelsesbevillinger meget højere end betalingsbevillinger, så ender vi med at gældsætte EU.

- Det europæiske budget er et underskudsbudget. Jeg er forbløffet over, hvorfor ingen tager det seriøst, siger Schulz.

Parlamentsformanden understreger samtidig, at det ikke er nogen katastrofe, hvis EU-landene ikke når til enighed på dette topmøde.

- Hvis der ikke er nogen aftale i dag, så bør stats- og regeringscheferne ikke se det som enden, men derimod som begyndelsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst