Udland

EU-Parlamentet blåstempler omstridt malteser

Trods massiv kritik har EU-Parlamentet godkendt malteseren Tonio Borg som EU's nye sundhedskommissær.

EU-Parlamentet blåstempler omstridt malteser

Tonio Borg er blevet kaldt både et levn fra fortiden og en homofob på grund af sine meget konservative holdninger til abort og homoseksuelle.

Alligevel har den omstridte maltetiske kandidat til at overtage posten som EU's sundheds- og forbrugerkommissær nu fået opbakning af et flertal i EU-Parlamentet.

Parlamentet stemte om hans kandidatur onsdag middag, og stemmefordelingen blev 386 stemmer for, 281 imod, mens 28 undlod at stemme.

Den 55-årige maltetiske udenrigsminister er ellers blevet mødt af en mur af kritik fra parlamentet, hvor han i sidste uge stod på mål for sine holdninger i en særdeles intens tre timer lang høring.

Borg er blandt andet kendt for at have været imod en lov om homoseksuelles rettigheder på boligmarkedet, at have stemt imod en skilsmisselov og støttet fængselsstraf for kvinder, der har fået foretaget abort.

Han måtte da også efter høringen fremsende skriftlige forsikringer om, at han bakker op om EU's grundlæggende rettigheder for blandt andet kvinder og homoseksuelle.

Danske Emilie Turunen (SF) var en af dem, der stemte imod udnævnelsen af Borg.

- Så er Tonio Borg - kontroversiel ærkekonservativ abortmodstander fra Malta - desværre godkendt af EP som ny kommissær. Trist, skriver Emilie Turunen på sin Twitterprofil kort efter afstemningen.

I den socialdemokratiske gruppe havde man på forhånd meldt ud, at man ville stemme imod Borg, men efter afstemningen skriver gruppen på Twitter: "Vi respekterer flertallets afgørelse. Nu er det op til Tonio Borg at vinde bred støtte gennem sine handlinger."

Kommissionsformand José Manuel Barroso har allerede sagt god for Borg, så afstemningen i parlamentet var af principiel karakter. Et markant nej fra parlamentet havde lagt et pres på Barroso for at genoverveje.

Tonio Borg overtager jobbet som sundhedskommissær efter den korruptionsfyrede John Dalli, der i oktober reelt blev fyret på grund af mistanker om lidt for tætte forbindelser til tobaksindustrien.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst