Udland

EU-patentet - så lang tid har det været på vej

Forsøget på at indføre et fælles patent for hele EU har været en af de mest håbløst uløselige sager.

EU-patentet - så lang tid har det været på vej

EU-landenes stats- og regeringschefer har efter ihærdig mægling fra det danske EU-formandskab fredag bilagt en af det europæiske samarbejdes længste stridigheder.

Oprettelsen af et fælleseuropæisk patent har været mange årtier undervejs og går helt tilbage til tiden før både EU og EF.

Senest har striden koncentreret sig om en kamp mellem Frankrig, Storbritannien og Tyskland, der alle har krævet at få lov til at huse den patentdomstol, der skal dømme i patentsager.

Et fælles patent skal gøre det nemmere og billigere for europæiske virksomheder at beskytte deres produkter mod kopier.

Det koster i dag i gennemsnit over 270.000 kroner at sikre et patent, der gælder i samtlige 27 EU-lande. Til sammenligning koster det bare 15.000 kroner at få et patent, der gælder i hele USA.

Der eksisterer et europæisk patentkontor (EPO) uden for EU-systemet, men det forholder sig kun til nationalt baserede patenter, der skal godkendes og forsvares ved domstole i de enkelte lande.

Tidslinje for patentstriden:

* Omkring år 1800: De første nationale patentlovgivninger bliver gennemført i bl.a. USA, Frankrig, Spanien og Holland.

* 1949: Den franske senator Longchambon foreslår Europarådet at lave et fælleseuropæisk patent. Det bliver ikke til noget.

* 1950: De skandinaviske lande begynder at harmonisere deres patentlovgivninger. Det bliver aldrig fuldført.

* 1959: Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) begynder at udvikle et patentsamarbejde. Det kuldsejler i 1965.

* 1969: Frankrig foreslår et europæisk patent som led i Det Indre Marked. Der er flere runder forhandlinger op gennem 1970'erne og '80'erne, men det bliver ikke til noget.

* 2000: EU-Kommissionen fremsætter formelt forslag om oprettelsen af et EU-patent. Fire år senere falder det til jorden.

* 2009: Svensk EU-formandskab forsøger et kompromis. Det falder til jorden efter spansk-italiensk utilfredshed med, at man ikke kan søge patenter på spansk og italiensk.

* 2011: Polsk EU-formandskab præsenter kompromisforslag, der lægger hovedsæde for patentdomstol i Paris.

* 2012: Dansk EU-formandskab bilægger striden ved at placere patentdomstolens hovedsæde i Paris med underafdelinger i London og München. Spanien og Italien deltager ikke i patentsamarbejdet.

Kilder: Bl.a. www.ipjur.com

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.