Udland

EU-præsident kalder menneskesmuglere for "mordere"

Mange flygtninge mødes med samme etiske uredelighed, som den, der prægede Europa i 30'erne.

EU's præsident, Donald Tusk, opfordrer til en øget indsats for at få anholdt og retsforfulgt, hvad han kalder "mordere" blandt menneskesmuglere, fordi de er direkte ansvarlige for tusindvis af menneskers død.

- Måske er det noget af det vigtige, som bør ske i dag, siger Tusk, der tirsdag var på besøg i Jerusalem, hvor han mødtes med Israels præsident, Reuven Rivlin.

- I denne dramatiske krise må vi forstå de store sammenhænge. Det handler om økonomi. Det handler om sikkerhed - og ikke kun sikkerheden ved Europas grænser, men om situationen i nogle lande i vores region, siger Tusk.

I Bruxelles siger EU's ombudsmand, Emily O'Reilly, samtidig, at EU må handle for at lette lidelserne hos migranterne, og at det samtidig må bruge den kæmpemæssige kapacitet i det europæiske samarbejde - diplomatisk, økonomisk og moralsk - til at tackle alle de spørgsmål, der knytter sig til den manglende sikkerhed i Mellemøsten.

Hun opfordrer til en massiv opbakning til EU-Kommissionen og siger, at denne støtte må styrkes ved erkendelsen af, at der kun er få nye elementer i flygtningekrisen.

- For 80 år siden flygtede det jødiske folk og mange andre fra et regime, som brød alle moralske grænser. Mange af dem, der flygtede dengang, og i andre europæiske kriser siden, blev mødt med den samme forvirrede uetiske uredelighed, som dem, der nu flygter fra Syrien, hedder det i en erklæring fra den irske EU-ombudsmand som tilføjer:

- Lignende spørgsmål omkring fremmedhad, fornægtelse og politisk kortsigtethed præger flygtningekrisen i 2015 - ligesom i 1930'erne. Men det, som adskiller EU i 2015 fra Europa i 1930'erne, er vores fælles indstilling til det enkelte menneskes rettigheder.

EU-ombudsmanden pointerer, at EU blev dannet for at stoppe krig i Europa, og at den solidaritet, det er bygget på, må mobiliseres igen "med mod og politisk lederskab, som ser længere frem end til de næste parlamentsvalg."

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.