Udland

EU-præsident står skoleret efter sammenbrud

EU-præsident Herman Van Rompuy forklarer tirsdag EU-Parlamentet, hvorfor sidste uges topmøde brød sammen.

EU-præsident står skoleret efter sammenbrud

Hvorfor kunne EU's 27 stats- og regeringschefer ikke blive enige om unionens budget for 2014-2020, da de mødtes til ekstraordinært topmøde i sidste uge?

Det spørgsmål forsøger EU-præsident Herman Van Rompuy tirsdag at komme med et svar på under et besøg hos de folkevalgte i EU-Parlamentet.

Van Rompuy kalder fra talerstolen budgetforhandlingerne "svære og delikate" og minder om, at der er store forskelle på landenes positioner.

- Det er første gang, der sidder 27 lande med om forhandlingsbordet, som alle har ret til at nedlægge veto. Prøv at forestil jer, hvis det var sådan i de nationale parlamenter, når de skulle blive enige, siger Van Rompuy.

Han beder samtidig om, at forhandlingerne ikke reduceres til en kamp mellem dem, der vil spare, og dem der vil bruge flere penge i det over 1000 milliarder euro store budget.

- Vi må endelig ikke kategorisere forhandlingerne som en kamp mellem de rige og de fattige, de sydeuropæiske og de nordeuropæiske lande, lyder bønnen fra præsidenten.

Mens lande som Storbritannien og Danmark vil barbere flere milliarder af budgetudspillet, vil en række syd- og østeuropæiske lande ikke skære mere.

Kommissionsformand José Manuel Barroso kalder på mødet forhandlingerne "de sværeste nogensinde" og forudser, at det næste langtidsbudget bliver mindre end det nuværende.

- Det bliver med al sandsynlighed det første langtidsbudget, der er mindre end det forrige. Og I ved, at det er sværere at blive enige om nedskæringer end stigninger, lyder Barrosos pointe til parlamentsmedlemmerne.

Deres reaktion fra tilhørerrækkerne lyder omvendt, at medlemslandene skal huske på, at parlamentet også har vetoret i forhandlingerne om langtidsbudgettet. Og de vil ikke finde sig i flere nedskæringer.

Forhandlingerne ventes at blive genoptaget på et nyt topmøde i begyndelsen af næste år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.