Udland

EU-Prognose: Der kommer mere styr på økonomien

Billig olie, billig euro, stram EU-politik og vækst i verden får EU-Kommissionen til at se lysere på fremtiden

Der er stadig masser af grunde til at være på vagt over for europæisk økonomi.

Men EU-Kommissionen har i sin økonomiske forårsprognose, der bliver offentliggjort tirsdag, igen fået skuldrene en smule ned i forhold til de senere års drama og sine egne mere dystre forudsigelser for bare tre måneder siden.

Grækenland er stadig det store smertensbarn med enorm politisk usikkerhed om den unge regerings økonomiske politik og evner til at reformere.

Men i det store hele forventer EU-Kommissionen, at den økonomiske genrejsning er på rette spor.

Det ses i en række af de økonomiske nøgletal. Blandt andet en forventet vækst, der ligger over det, kommissionen selv spåede i sin sidste prognose, der kom for bare tre måneder siden.

Vækstskønnet for i år i hele EU lyder nu på 1,8 procent i år og 2,1 procent til næste år. For de 19 eurolande ventes en vækst i bruttonationalproduktet på 1,5 procent i år og 1,9 procent i 2016.

Inflationen for både eurozonen og EU som helhed ventes i 2015 at forblive lav på omkring 0,1 procent, men i 2016 ventes den at vokse til 1,5 procent.

Der er ifølge kommissionen også udsigt til langsomt faldende arbejdsløshed - 9,6 procent i år og 9,2 procent til næste år for hele EU - og ligeledes fald i budgetunderskuddet.

Forklaringen på de bedre udsigter skal findes i en blanding af olie, euro, investeringer, smalhals og vækst.

Europas økonomiske genrejsning skal ifølge EU-Kommissionen især hjælpes på vej af den billige olies gavnlige effekt for produktionen, den billige euros gode indflydelse på EU-landenes eksport, den fortsatte vækst i resten af verden og en kombination af EU's og medlemslandenes reformer de seneste år.

EU's økonomikommissær, franske Pierre Moscovici, beskriver situationen for europæisk økonomi som "det lyseste forår i flere år". Men han minder også om, at den stramme kurs skal holdes.

- Foråret er kommet. Men vi ønsker frem for alt at sikre, at forår ikke bare er en årstid, men at det bliver ved.

- Vi ønsker, at europæisk vækst er et jævnt og vedvarende fænomen. Vi er nødt til at gøre mere for at styrke opsvinget. Det er fortsat helt uundværligt med reelt fremskridt for investeringer og reformer, siger Moscovici på et pressemøde i Bruxelles.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.