EU rydder op i regeljunglen for pakkerejser

Forbrugere, der har købt fly og hotelophold på samme internetside, bliver bedre beskyttet af nye EU-regler.

Hvis dit hotel viser sig at være lukket for ombygning, når du når frem til feriebyen, skal det ikke længere gøre en forskel for dine rettigheder, om sommerferien er købt hos et gammeldags rejsebureau, eller om den er booket på internettet.

Det skal fremover også være muligt at aflyse rejser mod et rimeligt gebyr, alene med den begrundelse, at man har ombestemt sig.

Det er nogle af de ændringer, der står til at blive gennemført som følge af et sæt nye EU-regler for pakkerejser, som der torsdag er nået politisk enighed om på et møde blandt EU-landenes ministre med ansvar for konkurrenceevne.

Ifølge EU-Kommissionen vil EU's tilpasning til den digitale tidsalder få betydning for over 120 millioner europæere, der booker pakkerejser på nettet.

- Man skal ikke længere bekymre sig for, om man har utilstrækkelig juridisk beskyttelse, når man planlægger sin ferie. Rejsende skal vide helt klart, hvad de køber, og hvilke rettigheder de har, siger EU's justits- og forbrugerkommissær Vera Jourová i en pressemeddelelse.

De opdaterede regler sigter mod at rydde op i den regeljungle, der især ved køb af rejser på en enkelt eller flere forbundne hjemmesider på internettet har gjort det svært at vide, hvad der egentlig gælder.

EU-Kommissionen nævner i sin gennemgang af de kommende regler, at et luftfartsselskab fremover for eksempel ikke vil kunne frasige sig ansvaret for et lukket hotel, hvis hotellet er booket sammen med selve flyrejsen på luftfartsselskabets hjemmeside.

Rejsearrangører, der opererer inden for EU, skal heller ikke kunne sætte prisen op, for eksempel med henvisning til forhøjede brændstofpriser, efter at man har bestilt. Hvis prisen stiger mere end otte procent, har man ret til at aflyse uden beregning.

Hvis Europaparlamentet som ventet giver sin formelle godkendelse i næste måned, og ministerrådet følger trop efter sommerferien, har medlemslandene derefter to år til at rette ind efter de opdaterede regler for pakkerejser.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.