Udland

EU's folkevalgte vil fastholde støtte til fattige

Der skal ikke skæres i hjælpen til Europas fattige, som der tidligere er foreslået, mener EU-Parlamentet.

EU's folkevalgte vil fastholde støtte til fattige

Sultne franskmænd, polakker og rumænere var på dagsorden ved EU-Parlamentets månedlige samling i Strasbourg, da parlamentet onsdag stemte for at fastholde den nuværende støtte til Europas fattige.

Kommissionen og EU's 27 medlemslande har ellers foreslået at skære én milliard euro i hjælpen, der går til hjemløse, mad til fattige og tøj til underpriviligerede børn. Men parlamentet ønsker at fastholde støtten på 3,5 milliarder euro (26 milliarder kroner).

I 2010 var der ifølge EU's egne opgørelser fire millioner hjemløse, og over 40 millioner EU-borgere led af alvorlige materielle afsavn.

Parlamentarikerne stemte onsdag for at gøre fonden obligatorisk, hvilket betyder, at hvis et medlemsland ikke benytter støtten, skal pengene være tilgængelig for fattige i andre lande.

Den nye fond skal erstatte den gamle ordning, hvor de fattige fik mad direkte fra landbrugets dengang bugnende overskudslagre, de såkaldte smørbjerge.

Da overskudslagrene svandt ind, fortsatte ordningen med at bespise de fattige via landbrugsbudgettet.

Afstemningen var tæt, og det er ikke kun parlamentarikerne, der er stærkt uenige om emnet, men også medlemslandene. Tidligere har Tyskland, Storbritannien, Tjekkiet, Holland og Sverige argumenteret imod støtten.

Også Danmark er imod, at EU-midler går til medlemslandenes socialpolitik, fordi holdningen er, at medlemslandene selv må betale for at bespise de fattige. Danmark har ikke fået støtte fra det gamle program under landbrugsstøtten.

Det var under det danske EU-formandskab, at det blev besluttet at udfase det gamle program til gengæld for, at der blev fundet en erstatning.

Med resultatet af onsdagens afstemning er der dermed lagt op til forhandlinger med EU's 27 medlemslande om størrelsen på fonden, der skal gælde fra 2014-2020.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.