EU's inflation løber hurtigere end den danske

Dansk inflation var i februar nede på 0,3 procent og ligger under EU-gennemsnittet. Det er godt på flere måder

Priserne steg i snegletempo i Danmark i februar, hvis man sammenligner med gennemsnittet i EU. I februar var inflationen i Danmark 0,3 procent, mens gennemsnittet i EU var 0,8 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Dermed stod inflationen nærmest i stampe i februar. I januar var inflationen en spids højere med 0,8 procent i Danmark og 0,9 procent i EU. Ifølge Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank, er lav inflation en god nyhed på flere måder.

- Lav inflation er godt for økonomien på flere måder. Set med forbrugernes øjne er den lave inflation positivt. At prisstigningerne er små, gør det lettere at få pengene til at slå til, når lønstigningerne også er lave, siger Camilla Skovsbo Erichsen.

- Når inflationen er lav i Danmark sammenlignet med de lande, vi handler med, er det desuden godt for eksporten. Lav inflation mindsker presset på lønningerne, og lave lønstigninger er godt for vores konkurrenceevne og dermed for eksporten, tilføjer hun.

Dog kan lav inflation også blive for meget af det gode.

- Hvis inflationen bliver for lav og udvikler sig til en deflationsspiral med faldende priser og udskudte køb og investeringer, er det skadeligt for dansk økonomi, siger Camilla Skovsbo Erichsen.

Hun venter dog ikke, at den lave danske inflation bliver til egentlig deflation, hvor priserne falder. Det er situationen flere steder i Sydeuropa.

Inflationen var lavest i Bulgarien med minus 2,1 procent, i Cypern med minus 1,3 procent og i Grækenland med minus 0,9 procent.

Inflationen i Europa var i februar 2014 højest i Norge med 1,9 procent, mens den i Finland og Malta var 1,6 procent.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.