Udland

EU's ministre vil forbyde udsmid af fisk

Det skal være slut med, at fiskere smider uønsket fangst over bord, lyder det fra EU's fiskeriministre.

EU's ministre vil forbyde udsmid af fisk

Efter mere end 18 timers forhandlinger er EU's fiskeriministre onsdag morgen blevet enige om en fælles forhandlingsposition om fremtidens fiskeri: Fiskeri i EU skal være bæredygtigt, og det skal være forbudt at smide uønskede fisk over bord.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) sad som formand for enden af forhandlingsbordet, og hun er tilfreds med resultatet:

- Det betyder, at vi er godt på vej mod en gennemgribende reform, der sikrer mere bæredygtigt fiskeri i fremtiden, siger hun.

Ministeren hæfter sig særligt ved beslutningen om, at det ikke længere skal være muligt for fiskere at kaste uønsket fangst - ofte i form af døde fisk - tilbage i havet.

Miljøorganisationer mener, at op mod 1,3 millioner ton fisk årligt går til spilde på den måde. Og det giver overfiskning i sidste ende, fordi de fisk, der bliver dumpet i havet ikke bliver talt med i fiskekvoterne.

- Vi er i rådet blevet enige om et fælles ønske om stop for udsmid af fisk. Det er historisk, det er aldrig sket før, at EU’s ministre er nået til enighed om det.

- Nu er det ikke længere et spørgsmål, om vi vil forbyde udsmid af fisk - men hvornår og hvordan, lyder det fra Mette Gjerskov.

Selv om ministrene ønsker at indføre forbuddet mod udsmid af fisk som et gradvist forbud startende i 2014, er der endnu ikke tale om en endelig beslutning:

- Nu skal vi forhandle med parlamentet. Først når vi har fået en fælles aftale med parlamentet, kan vi begynde at sætte det i kraft, siger ministeren, der høstede ros fra fiskerikommissær Maria Damanaki:

- Du kan være stolt af din bedrift, siger Damanaki på et pressemøde tidligt onsdag.

Den fælles forhandlingsposition er blevet til under stærk modstand fra flere lande, blandt andet Frankrig. Miljøorganisationen Greenpeace har kritiseret kompromisforslaget for at være udvandet og et kæmpe svigt.

/ritzau/