Udland

EU's tilbud til østpartnere forbliver som det var

Der er ingen nye løfter i EU's forhandlingsoplæg til møde med seks tidligere sovjetrepublikker.

Der bliver forhandlet næsten til sidste minut, inden de 28 EU-landes ledere torsdag aften og fredag formiddag i Letlands hovedstad, Riga, mødes med partnere fra seks tidligere sovjetrepublikker.

Men at dømme efter den tekst, der kort før mødet har samlet enighed i EU-kredsen, skal end ikke de tre, der allerede er tættest på EU - Ukraine, Georgien og Moldova - regne med at få meget nyt med hjem fra Riga.

Ifølge Ritzaus kilder er der lagt op til, at de centrale dele i teksten mest af alt siger, at EU står ved det, EU tidligere har sagt om landenes nuværende og fremtidige forhold til Den Europæiske Union.

Med en tilføjelse om, at man "anerkender landenes europæiske forhåbninger" og - for nogle af landenes vedkommende - deres europæiske valg.

Der står således ikke direkte noget i teksten om landenes "europæiske perspektiv", som er normal EU-kode for, om et land decideret er på kurs mod at blive medlem af EU.

Og heller ikke noget direkte om, hvorvidt, hvornår eller hvordan EU vil forholde sig mere konkret til landenes ønsker.

Men det fremgår, at omfanget af samarbejde og støtte fra EU hænger nøje sammen med gennemførelsen af reformer i landene.

Der ser heller ikke ud til at komme konkrete løfter til Ukraine og Georgien om, at deres borgere kan se frem til at kunne rejse ind i EU uden at skulle søge visum, sådan som det tidligere i år blev aftalt for Moldovas indbyggere.

Meldingen fra EU vil være, at man fortsætter det igangværende arbejde med at gøre det lettere at få visum. Men EU vil ikke slække på de konkrete kriterier for, hvad der skal til.

EU's østlige partnerskab er en seks år gammel ramme for samarbejdet mellem Den Europæiske Union og Ukraine, Georgien, Moldova, Hviderusland, Aserbajdsjan og Armenien.

Sidste topmøde i kredsen var i november 2013 i den litauiske hovedstad, Vilnius.

Det var der, kimen til det seneste halvandet års konflikt i Ukraine blev lagt, da den daværende ukrainske leder, Viktor Janukovitj, aflyste en planlagt underskrivelse af en stort anlagt samarbejdsaftale med EU til fordel for et tættere samarbejde med Rusland.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.