Udland

EU's udenrigschef besøger Teheran

Ashton er lørdag ankommet til Iran for at inspicere fremskridtene i afviklingen af landets atomprogram.

EU's udenrigschef, Catherine Ashton, som koordinerer atomforhandlingerne mellem Iran og stormagterne, er lørdag ankommet til Irans hovedstad, Teheran.

Under besøget - der ligger umiddelbart før næste runde af forhandlinger mellem Iran og den såkaldte P5+1 gruppe, der tæller USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland, Kina og Tyskland - vil udenrigschefen inspicere fremskridtene i afviklingen af landets atomprogram.

- Ashton og hendes politiske og økonomiske delegation ankom til Teheran og blev officielt budt velkommen af viceudenrigsminister Abbas Araqchi, rapporterer landets officielle nyhedsbureau, Irna.

Araqchi er Teherans chefforhandler i atomforhandlingerne.

Den iranske præsident, Hassan Rouhani, har lovet at "engagere sig konstruktivt med Vesten", efter at en historisk - men dog kun midlertidig - atomaftale kom på plads i november. Aftalen trådte i kraft i januar.

Med den midlertidige aftale indskrænker Iran sit atomprogram i seks måneder. Til gengæld bliver en del af de vestlige landes sanktioner lempet en smule. I den mellemliggende tid er det så håbet, at der kan laves en langvarig aftale.

Denne skal gerne være på plads senest den 20. juli, når den foreløbige aftale udløber.

De vestlige land har længe mistænkt Iran for at pønse på at fremstille atomvåben. Iran har afvist beskyldningerne og insisteret på, at atomprogrammet udelukkende har til formål at udvinde uran til energimæssige formål.

Ifølge planen skal Catherine Ashton søndag mødes med blandt andre præsident Rouhani og udenrigsminister Mohammad Javad Zarif.

Kilder tæt på udenrigschefens delegation siger, at Ashton også vil mødes med repræsentanter fra det civile samfund. Spørgsmålet om menneskerettigheder er nemlig også på dagsordenen, lyder det.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.