Udland

EU's udenrigschef: Migrantkrise har skadet vort omdømme

EU-landenes omdømme har lidt stor skade af krisen med flygtninge og migranter, siger topdiplomat.

Det er ikke gået upåagtet hen rundt om i verden, at EU har store problemer med at håndtere krisen med migranter og flygtninge fra blandt andet Afrika og Mellemøsten.

Og det har skadet de 28 landes omdømme.

Det siger Federica Mogherini, EU's udenrigspolitiske chef.

- I kan ikke forestille jer den skade, som det har haft for resten af verdens opfattelse af EU, siger hun i Bruxelles under en paneldebat.

- EU, en kæmpe supermagt, når det gælder økonomi, militær og politik. Men så er der panik foran nogle hundredtusinde flygtninge, som kommer ind - det er skamfuldt, tilføjer hun og opfordrer de politiske ledere til at udvise lederskab.

- Det får vore partnere, vore venner over hele verden, til at spørge: Hvad er Europa?, siger hun.

Udenrigschefen noterer sig, at sagen har gjort det sværere for EU at mægle i kriser rundt om i verden.

Problemet med de mange flygtninge og migranter tog for alvor fart i sensommeren, da tusindvis af mennesker begyndte at bevæge sig nordpå fra Grækenland, efter at de var sejlet til de græske øer fra Tyrkiet.

De vandrede igennem land efter land, ofte blev de transporteret i tog eller busser, for at komme op til de nordeuropæiske lande som Tyskland og de skandinaviske lande, specielt Sverige.

EU's Schengen-samarbejde, hvor myndigheder ved de ydre grænser skal kontrollere indrejser, har ikke virket, og Dublin-forordningen, hvor man skal registreres i det første land, man kommer til, har heller ikke virket.

Det skulle ellers sikre, at personer, der søger asyl, kan sendes til det land, de er registreret i først.

I øjeblikket kommer adskillige tusinde migranter og flygtninge dagligt ind i Tyskland fra Østrig, uden at de er registreret nogle steder.

EU har forgæves forsøgt at fordele de hundredtusinder af flygtninge og migranter mellem landene, men specielt de østeuropæiske lande er ikke meget for at tage imod asylansøgere.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.