Udland

EU-sanktioner mod gidseltager fra Slavjansk

Den selvudråbte borgmester i østukrainsk by er blandt 13 personer, der føjes til EU's sanktionsliste.

Den selvudråbte borgmester i den østukrainske by Slavjansk, Vjatjeslav Ponomarjov, der i april var med til at tage blandt andre en dansk OSCE-observatør som gidsel, rammes af EU-sanktioner, erfarer Ritzau.

Ponomarjov blev gidseltagernes offentlige ansigt, da han allerede tidligt under den otte dage lange tilfangetagelse stod frem og beskyldte de otte OSCE-observatører for at være spioner. Han kaldte dem også krigsfanger.

Senere under det otte dage lange forløb optrådte Ponomarjov på et tv-transmitteret pressemøde sammen med gidslerne.

En svensker i gruppen blev frigivet tidligt af helbredsmæssige årsager, mens den danske chefsergent John Christensen blev sat fri sammen med resten den 3. maj.

Den ukrainsk-russiske Ponomarjov har ukrainsk mor og russisk far og har en fortid som soldat i den sovjetiske flåde.

Han har selv i interview med det franske nyhedsbureau, AFP, fortalt, at han drev en sæbefabrik i Slavjansk, da prorussiske separatister i midten af april til hans store overraskelse bad ham rykke ind på borgmesterkontoret.

Ponomarjov er blot en af 13 personer, der mandag er føjet til EU's sanktionsliste i forbindelse med Ukraine-krisen. Der føjes også to virksomheder til listen, efter at kriterierne for sanktionerne er blevet udvidet.

Den fulde liste over de nye navne på listen bliver først offentliggjort senere mandag.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) kommenterer ikke konkrete navne på de sanktionsramte, men siger, at det ikke mindst er Danmarks fortjeneste, at der nu også bliver indført sanktioner mod virksomheder.

- Det er så vigtigt at få virksomheder med på listen, fordi det øger usikkerheden både for de oligarker, som går ind på den forkerte side med Putin (Ruslands præsident, red.), men også de virksomheder som begynder at investere i nogle af de områder, som bliver annekteret af Rusland.

- Med det her signal gør man det meget, meget usikkert for dem at fortsætte investeringerne. Og det at stoppe investeringerne er et stærkt våben i forhold til at få normaliseret hele situationen, siger Lidegaard i forbindelse med mandagens møde.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst