EU siger nej til Ryanairs opkøb af Aer Lingus

Irlands to store luftfartsselskaber må ikke fusionere. Det ville smadre konkurrencen, siger EU-Kommissionen.

EU siger nej til Ryanairs opkøb af Aer Lingus

Flybranchens frække dreng, det irske lavprisselskab Ryanair, får nej fra EU-Kommissionen til sit ønske om at overtage Irlands gamle nationale luftfartsselskab, Aer Lingus.

Det er tredje gang på seks år, Ryanair forsøger sig. Første gang sagde kommissionen også nej, anden gang trak selskaberne selv anmodningen tilbage, og tredje gang er altså endnu en kurv.

Kommissionen siger, at hverken de ændrede markedsvilkår eller Ryanairs tilbud om en række indrømmelser i form af frasalg af flere ruter og landingstilladelser ændrer på, at fusionen ville have skabt et monopol i Irland.

- Kommissionens beslutning beskytter flere end 11 millioner irske og europæiske passagerer, der hvert år rejser til og fra Dublin, Cork, Knock og Shannon.

- Ryanairs køb af Aer Lingus ville højst sandsynligt have ført til højere priser, siger EU's konkurrencekommissær, Joaquin Almunia, onsdag på et pressemøde i Bruxelles.

Ifølge kommissionen ville en fusion skabe et reelt monopol eller give det nye selskab en dominerende position på 46 ruter, hvor de to selskaber i øjeblikket ligger i hård konkurrence.

Konfronteret med Ryanairs påstand om, at der er tale om en politisk beslutning, medgiver konkurrencekommissæren, at alle EU-Kommissionens beslutninger er politiske - men han insisterer på, at der er et solidt juridisk og faktuelt grundlag.

Joaquin Almunia afviser at spekulere i, om den ønskede fusion nogensinde kan finde sted.

- Jeg har ingen forventning om, hvad der vil ske i fremtiden i denne situation eller for andre virksomheders vedkommende. Vi må se, hvad fremtiden bringer, siger Almunia.

EU-Kommissionen har siden 2004 behandlet 15 ansøgninger om fusioner og nye alliancer inden for europæisk luftfart. Tre gange har svaret været nej.

Det første nej - i 2007 - var svaret på de to irske selskabers første anmodning. Det andet nej - i 2011 - var, da græske Olympic Air ønskede at overtage Aegean Airlines.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst