EU stempler kartofler fra Lammefjorden som unikke

Lammefjordskartofler bliver kvalitetsstemplet som parmaskinke og fetaost, der er knyttet til et bestemt område

Lammefjordens kartofler kommer i fint selskab med græsk feta og italiensk parmaskinke.

EU-Kommissionen godkender fredag den særlige danske kartoffel som Geografisk Beskyttelse Betegnelse. Dermed er de danske kartofler med i EU’s kvalitetsordning for landbrugsprodukter og fødevarer.

Det oplyser EU, som også har givet mærkatet til en italiensk ost og en tysk asparges.

Lammefjordskartofler er den sjette danske fødevare, der opnår Beskyttet Geografisk Betegnelse (BGB), siden EU indførte ordningen i 1992. Og kartoflernes nye status i EU glæder fødevareminister Dan Jørgensen (S)

- Vi laver rigtig mange gode fødevarer i Danmark, og det er altid dejligt, når danske produkter får den anerkendelse, som en BGB-status er. Jeg håber, at flere danske varer vil følge med i fremtiden, siger han i en pressemeddelelse.

Lammefjordens Grøntsagslaug har allerede fået madvarer fra egnen optaget i det fornemme EU-selskab, men det bliver glæden hos formand Hans Møller Olsen ikke mindre af.

­- Vi er meget stolte over at få dette kvalitetsstempel fra EU, siger han og tilføjer:

- Lammefjordsguleroden fik en af de første danske BGB’er i 1996. Vi er stadig de eneste grøntsagsproducenter i Danmark, som kan give forbrugerne den sikkerhed for kvalitet og oprindelse, som ligger i BGB.

Ifølge avlerformand Hans Møller Olsen er det de specielle jordforhold på den tidligere havbund, der gør lammefjordskartoflerne unikke.

Blandingen af dynd, naturlige mineraler og fin jord giver rodfrugterne skånsomme forhold at vokse i. Derfor har kartoflerne en finere og lysere skræl end kartofler fra andre steder.

Ud over Lammefjordens kartofler og gulerødder, står også ostene Danablu og Esrom sammen med Vadehavslam og Vadehavsstude på den anerkendte liste.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.