Udland

EU-støtte til Ukraine havner i russiske rigmænds lommer

EU's bistand til Ukraine har haft en begrænset effekt, viser ny rapport fra Den Europæiske Revisionsret.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

File photo of students waving European Union flags during a rally in support of EU integration in Kiev Foto: Reuters/Gleb Garanich

EU reagerede hurtigt i kølvandet på Majdan-revolutionen i Ukraine 2014, hvor tusindvis af ukrainere demonstrerede i kampen for et tættere forhold med Europa.

En økonomisk pakke på 11,2 milliarder euro over syv år skulle hjælpe det korruptions- og uroplagede land.

Men pengene har kun haft en meget begrænset effekt. Korruption og oligarker - den russiske betegnelse for meget magtfulde, rige mænd - har fået pengene til at forsvinde i den blå luft.

Det konkluderer Den Europæiske Revisionsret i en ny rapport.

- EU tildelte og udbetalte store beløb hurtigt og uden først at have fastlagt en strategi, siger Szabolcs Fazakas, medlem af Den Europæiske Revisionsret og ansvarlig for rapporten.

Ifølge rapporten er det "den ustabile, lovgivningsmæssige og administrative kontekst", der har begrænset effektiviteten af EU's bistand.

Ukraine har siden revolutionen iværksat en række reformer for at få landet på ret køl. Men udfordringerne er stadig til at få øje på, siger Szabolcs Fazakas.

Her er det særligt de russiske rigmænd, der grundet det politiske system i Rusland og Ukraine besidder en enorm politisk magt, der udgør en risiko. De beholder støttekronerne for sig selv.

- De udfordringer, som Ukraine står over for, påvirker stadig i høj grad reformprocessen, og risiciene i relation til de tidligere og nye oligarker er fortsat høje, siger han.

For mindre en måned siden lovede EU på et topmøde med den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, at tildele Ukraine endnu en bistandspakke på 300 millioner euro.

Pakken uddeles på betingelse af et krav om fortsatte reformer og særligt af gasindustrien, hvor de ukrainske og russiske oligarker typisk har deres mange penge fra.

Reformkravet handler blandt andet om, at det ukrainske gasselskab Naftogaz skal splittes op, samt at Ukraine i højere grad skal benytte sig af vedvarende energi.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.